Изберете страница

Face ID работи дори и когато носите маска с iOS 15.4 beta

Бета версията за разработчици на iOS 15.4 позволява на Face ID, която отключва iPhone, да работи дори и когато потребителят носи маска, въпреки че така е по-малко сигурна.

Нов екран в бета версията подканя потребителите да изберат между две версии на Face ID. Едната е стандартната, а другата е тази, която работи дори и когато сте с маска на лицето. Ако потребителите изберат втората версия, Apple предупреждава, че тя е по-малко сигурна.

Това е така, защото Face ID ще удостовери потребителя само с помощта на черти на лицето в областта около очите. Стандартната версия изисква сканирането и използването на цялото лице, включително очите, носа и устата, за да работи.

Чрез намаляване на броя на сканираните функции, сигурността за отключване с лице е съществено по-малка. Въпреки това Apple не е описала колко точно е намалението на сигурността с този метод. Например стандартният Face ID има фалшиво положителен процент от около 1 на 1 милион. Touch ID има фалшиво положителен процент от около 1 на 50 000.

Новата функция взима предвид и потребителите, които носят очила. Процесите на насторйка на Face ID с маска ще подканят потребителя да добави чифтове очила към системата за по-добро разпознаване. Тя обаче предупреждава, че Face ID не работи със слънчеви очила.

По-рано Apple добави възможност за собствениците на Apple Watch, която заобикаля Face ID при носене на маска. Разбира се тя работи само когато имате Apple Watch, което ограничава потенциалната й употреба.

Най-вероятно опцията за използване на Face ID с маска може да се промени до момента, в който излезе публичната версия на iOS 15.4. Apple вероятно ще предостави по-задълбочена документация за сигурност около новата възможност за отключване в близко бъдеще.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This