Изберете Страница

Face ID работи дори и когато носите маска с iOS 15.4 beta

Бета версията за разработчици на iOS 15.4 позволява на Face ID, която отключва iPhone, да работи дори и когато потребителят носи маска, въпреки че така е по-малко сигурна.

Нов екран в бета версията подканя потребителите да изберат между две версии на Face ID. Едната е стандартната, а другата е тази, която работи дори и когато сте с маска на лицето. Ако потребителите изберат втората версия, Apple предупреждава, че тя е по-малко сигурна.

Това е така, защото Face ID ще удостовери потребителя само с помощта на черти на лицето в областта около очите. Стандартната версия изисква сканирането и използването на цялото лице, включително очите, носа и устата, за да работи.

Чрез намаляване на броя на сканираните функции, сигурността за отключване с лице е съществено по-малка. Въпреки това Apple не е описала колко точно е намалението на сигурността с този метод. Например стандартният Face ID има фалшиво положителен процент от около 1 на 1 милион. Touch ID има фалшиво положителен процент от около 1 на 50 000.

Новата функция взима предвид и потребителите, които носят очила. Процесите на насторйка на Face ID с маска ще подканят потребителя да добави чифтове очила към системата за по-добро разпознаване. Тя обаче предупреждава, че Face ID не работи със слънчеви очила.

По-рано Apple добави възможност за собствениците на Apple Watch, която заобикаля Face ID при носене на маска. Разбира се тя работи само когато имате Apple Watch, което ограничава потенциалната й употреба.

Най-вероятно опцията за използване на Face ID с маска може да се промени до момента, в който излезе публичната версия на iOS 15.4. Apple вероятно ще предостави по-задълбочена документация за сигурност около новата възможност за отключване в близко бъдеще.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар