Изберете Страница

Face ID работи дори и когато носите маска с iOS 15.4 beta

Бета версията за разработчици на iOS 15.4 позволява на Face ID, която отключва iPhone, да работи дори и когато потребителят носи маска, въпреки че така е по-малко сигурна.

Нов екран в бета версията подканя потребителите да изберат между две версии на Face ID. Едната е стандартната, а другата е тази, която работи дори и когато сте с маска на лицето. Ако потребителите изберат втората версия, Apple предупреждава, че тя е по-малко сигурна.

Това е така, защото Face ID ще удостовери потребителя само с помощта на черти на лицето в областта около очите. Стандартната версия изисква сканирането и използването на цялото лице, включително очите, носа и устата, за да работи.

Чрез намаляване на броя на сканираните функции, сигурността за отключване с лице е съществено по-малка. Въпреки това Apple не е описала колко точно е намалението на сигурността с този метод. Например стандартният Face ID има фалшиво положителен процент от около 1 на 1 милион. Touch ID има фалшиво положителен процент от около 1 на 50 000.

Новата функция взима предвид и потребителите, които носят очила. Процесите на насторйка на Face ID с маска ще подканят потребителя да добави чифтове очила към системата за по-добро разпознаване. Тя обаче предупреждава, че Face ID не работи със слънчеви очила.

По-рано Apple добави възможност за собствениците на Apple Watch, която заобикаля Face ID при носене на маска. Разбира се тя работи само когато имате Apple Watch, което ограничава потенциалната й употреба.

Най-вероятно опцията за използване на Face ID с маска може да се промени до момента, в който излезе публичната версия на iOS 15.4. Apple вероятно ще предостави по-задълбочена документация за сигурност около новата възможност за отключване в близко бъдеще.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini, твърди южнокорейското издание The Elec. Според доклада, компанията е започнала да разработва и 20-инчово сгъваемо устройство, което вероятно ще се превърне в MacBook Pro. 20-инчовото сгъваемо...

Apple пусна iOS 16.2 RC

Apple пусна iOS 16.2 RC

Малко повече от седмица след четвъртите бета версии, Apple пусна iOS 16.2 RC и iPadOS 16.2 RC. Те предлагат криптиране от край до край с възможност за избор на допълнителни функции на iCloud, като опцията ще пристигне за всички потребители в САЩ с официалните версии...

Apple Car вероятно ще стартира през 2026 година на цена под 100 000 долара

Apple Car вероятно ще стартира през 2026 година на цена под 100 000 долара

Apple отдавна работи по свой собствен автоомбил, наричан Apple Car. Проектът носи името Titan и последните слухове сочат, че стартът на автомобила е отложен за 2026 година, а цената му ще е под 100 000 долара. Преди това се очакваше Apple Car да излезе на пазара през...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This