Системата за лицево разпознаване Face ID в iPhone X ще бъде ограничена до идентифицирането на само едно лица на устройство, според Apple.

Ограничението беше потвърдено от Рене Ричи от iMore, както и от TechCrunch. Тази мярка ще принуди собствениците на iPhone X, които имат навика да предоставят телефона си на членове от семейството, или приятели, да го отключват сами преди това, или да споделят паролата си с тях. Touch ID позволяваше на потребителите да добавят множество пръстови отпечатъци от настройките, като това даваше възможност да се прибави и такъв на член от семейството, който също използва устройствата в спешни случаи. iOS по принцип не поддържа няколко профила, а в процеса на настройка, Face ID сканира потребителите от различин ъгли, което на теория елиминира необходимостта от запазване на наколко лица. Технологията се адаптира към остаряването на човека, промяната в прическата, или добавянето на очила и други аксесоари. Тя обаче е доста противоречива, ако имаме предвид опасенията за сигурността и поверителността. Американският сенатор Ал Франкен дори изпрати писмо до главния изпълнителен директор на Apple, Тим Кук, като го помоли да предостави повече подробности за начина, по който компанията възнамерява да защити данните на клиентите си и да предотврати измами.

Не е ясно как ограничението от едно лице за всяко устройство, ще се отрази на останалите аспекти на iPhone X, като например способността му да остава отключен, когато усети, че човек го гледа. Ако това се отнася само за едно лице, устройството може внезапно да се заключи, когато някой надникне зад рамото му. Подобно е и обяснението на компанията за гафа по време на презентацията на Крейг Федериги – много хора са гледали телефона преди това и от съображения за сигурност, след като е лицата им не са били неговото, системата го е заключила.

Всичко това ще стане ясно, когато iPhone X достигне до първите си нетърпеливи собственици на 3 ноември.