Отдавна очакваме Apple да предложи Face ID за Mac, точно както го направи за iPhone и iPad Pro, а докладът на Bloomberg за предстоящия MacBook Air носи добри и лоши новини в това отношение.

Друга характеристика, която потребителите отдавна искат за MacBook е възможността да се свързва директно с мобилни данни, когато WiFi не е наличен. В доклада се посочва, че позицията е еднаква и за двете характеристики – те идват, но не скоро.

Apple работи по поддръжката на Mac и опцията да се свързва чрез смартфон мрежи, както и по Face ID, системата за лицево разпознаване на компанията, но изглежда нито една от двете функции няма да пристигне скоро. Изданието твърди, че компанията ги е забавила, след като първоначално Face ID беше планирана да се появи тази година с редизайна на iMac, но сега е малко вероятно да бъде включена в първата итерация на новия дизайн.

Apple има множество препратки към Face ID за Mac в различни патенти назад през годините. Едно от потенциалните предизвикателства пред пренасянета но функцията в Macbook е дълбочината, необходима за точковия проектор. Както iPhone, така и iPad имат много по-голяма дълбочина за работа, отколкото капакът на MacBook, но не е ясно защо това би създало проблем, освен, ако компанията не планира да намали размера на рамката до точка, при която височината също се превръща в проблем. Прорезът също не е опция за екрана на Mac.

Едно от нещата, които биха могли да са от полза е, че Apple съобщава, че е успяла да комбинира точковия проектор и инфрачервената камера в едно. Очаква се това да намали ширината на прореза при тазгодишните модели iPhone и може да позволи на компанията да постави устройството в ъгъла на дисплея, където височината на компонента не е проблем.

Що се отнася до поддръжката на мобилни данни, това е много привлекателно и ще трябва да включва 5G, а компонентите за това все още са относително скъпи, така че не е изненада, че Apple отлага функцията за момента.