Изберете страница

Apple Watch Series 8 ще получи нови здравни функции

Не, няма грешка в заглавието на статията, става въпрос не за Apple Watch Series 7, който очакваме да видим до няколко седмици, а за неговият наследник догодина. Да, като че ли тази седмица говорим само за часовници, но имайки предвид малкото оставащо време до предстоящото хардуерно събитие на Apple, явно повечето слухове за iPhone 13 са заглушени от спекулации, касаещи най-популярния смарт часовник в света.

Източници, които твърдят, че са запознати с плановете на гиганта и имат достъп до вътрешни документи, са разказали пред The Wall Street Journal, че Apple Watch Series 8 ще получи набор от нови функции за наблюдение на здравето. Сред тях ще са мониторинг на кръвното налягане, термометър за проследяване на съня и плодовитостта, функция за откриване на диабет и сънна апнея. Повечето от тях не се очаква да пристигнат преди 2022 година.

Възможно е някои от тези здравни функции да са налични за вече съществуващите модели Apple Watch, което разбира се ще зависи от хардуера, който се изисква за тях. Термометърът е интересна опция, която през следващата година ще превърне часовника в уред за планиране на плодовитостта. Той ще даде представа на жените за тяхната овулация и цикъл, като същевременно ще предложи подобрено откриване на модели при проследяване на съня. В по-далечно бъдеще Apple планира да го използва, за да открива кои хора имат треска.

Що се отнася до фукцията за мониторинг на кръвното налягане, тя ще може да открие кога то се е повишило, за да прогнозира хипертония. Очаква се тази опция да се появи в следващите години, ако Apple успее да разреши някои проблеми с технологията. За разлика от обичайните методи за измерване на кръвното налягане с помощта на надуваем маншет, увит около горната част на ръката, системата на Apple измерва скоростта на вълната на сърдечния ритъм през артериите с помощта на сензори. След това часовникът може да покаже как се повишава кръвното налягане, но не може да осигури измерването на изходното систолично и диастолично налягане, което все още повдига въпроси около полезността на функцията.

В бъдеще компанията планира и откриване на сънна апнея, като използва съществуващия сензор за измерване на кислорода в кръвта, но все още се натъква на предизвикателства при отчитане на показанията, което трябва да става достатъчно често, без да скъсява много живота на батерията. Apple възнамерява да предоставя и медицински насоки, когато бъдат установени ниски нива на кислород в кръвта.

Плановете за въвеждане на опция за откриване на диабет в Apple Watch също са в ход, но се оказва, че компанията се е сблъскала с предизвикателства при неинвазивното измерване на кръвната захар и се бори да постигне напредък. Явно Apple работи с Националния университет на Сингапур по проект за изследване на начина на живот на хората с диабет, които носят устройства за мониторинг на кръвната захар, произведени от други компании.

Докладът предупреждава, че тези нови функции на часовника в момента се проучват и разработват, като в крайна сметка могат да бъдат забавени и дори отхвърлени. Отделно Apple оказва натиск върху FDA да одобри редица актуализации за съществуващите модели Apple Watch. Една от тях би позволила на хората с предсърдно мъждене да използват часовника, за да следят състоянието си с течение на времето. Друга ще позволи Apple Watch да предупреждава потребителите, ако нивата на кислород в кръвта им спаднат. Понастоящем часовникът може само да търси признаци на предсърдно мъждене при хора, които нямат това състояние, а мониторингът на кислорода в кръвта може да осигури само отчитане, без предупреждения за промените.

За съжаление няма да видим никоя от дългоочакваните нови здравни функции в Apple Watch Series 7, който ще дебютира след броени дни, но за сметка на това той ще пристигне с обновен дизайн, по-голям дисплей, по-тънки рамки и по-мощна батерия.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This