Изберете страница

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Съдия на Международната търговска комисия издаде първоначална констатация, според която Apple е нарушила патентована ЕКГ технология на AliveCor и това може да доведе до забраната на Apple Watch в САЩ.

След като заведе дело за нарушаване на патенти срещу Apple през декември 2020 година, компанията AliveCor отнесе случая си и до Международната търговска комисия през април 2021 година. Сега съдия от комисията подкрепи иска на компанията и препоръча Комисията за международна търговия да прегледа иска.

“Днешното решение подчертава, че патентите имат значение и дори влиятелна компания като Apple не може да ги наруши, за да задуши иновациите”, пише Прия Абани, главен изпълнителен директор на AliveCor в изявлението си за AppleInsider. ”От самото начало фокусът ни е върху нашите клиенти и им предоставяме избор, за да помогнем да наблюдават сърдечното си здраве, включително KardiaBand, първият аксесоар за ЕКГ за Apple Watch, одобрен от FDA”.

Ако Международната търговска комисия се съгласи, че Apple е нарушила патентите на AliveCor, е възможно вносът на Apple Watch в САЩ да бъде забранен. Компанията заведе и антитръстов иск срещу Apple през май 2021 година, твърдейки, че гигантът копира с Apple Watch идеите й за ЕКГ. Освен това AliveCor твърди, че Apple е променила насоките на своя App Store и е актуализирала watchOS специално, за да направи продукта KardiaBand неработоспособен.

KardiaBand беше първата ЕКГ технология, която получи разрешение от FDA за употреба без рецепта през 2014 година, години преди пускането на продукта на пазара през 2017 г. През 2018 година, когато Apple Watch за пръв път получи ЕКГ функция, KardiaBand обаче все още изискваше отключване – преди потребителят да може да си прави ЕКГ с устройството, първият отчет трябваше да бъде прегледан от сертифициран кардиолог в САЩ. За разлика от това Apple Watch не включваше подобни ограничения. Apple все още не е коментирала официално становището на съдията на Международната търговска комисия.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This