Изберете Страница

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Съдия на Международната търговска комисия издаде първоначална констатация, според която Apple е нарушила патентована ЕКГ технология на AliveCor и това може да доведе до забраната на Apple Watch в САЩ.

След като заведе дело за нарушаване на патенти срещу Apple през декември 2020 година, компанията AliveCor отнесе случая си и до Международната търговска комисия през април 2021 година. Сега съдия от комисията подкрепи иска на компанията и препоръча Комисията за международна търговия да прегледа иска.

“Днешното решение подчертава, че патентите имат значение и дори влиятелна компания като Apple не може да ги наруши, за да задуши иновациите”, пише Прия Абани, главен изпълнителен директор на AliveCor в изявлението си за AppleInsider. ”От самото начало фокусът ни е върху нашите клиенти и им предоставяме избор, за да помогнем да наблюдават сърдечното си здраве, включително KardiaBand, първият аксесоар за ЕКГ за Apple Watch, одобрен от FDA”.

Ако Международната търговска комисия се съгласи, че Apple е нарушила патентите на AliveCor, е възможно вносът на Apple Watch в САЩ да бъде забранен. Компанията заведе и антитръстов иск срещу Apple през май 2021 година, твърдейки, че гигантът копира с Apple Watch идеите й за ЕКГ. Освен това AliveCor твърди, че Apple е променила насоките на своя App Store и е актуализирала watchOS специално, за да направи продукта KardiaBand неработоспособен.

KardiaBand беше първата ЕКГ технология, която получи разрешение от FDA за употреба без рецепта през 2014 година, години преди пускането на продукта на пазара през 2017 г. През 2018 година, когато Apple Watch за пръв път получи ЕКГ функция, KardiaBand обаче все още изискваше отключване – преди потребителят да може да си прави ЕКГ с устройството, първият отчет трябваше да бъде прегледан от сертифициран кардиолог в САЩ. За разлика от това Apple Watch не включваше подобни ограничения. Apple все още не е коментирала официално становището на съдията на Международната търговска комисия.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone през 2022 година на фона на цялостното забавяне на пазара на смартфони, твъди Bloomberg. Компанията е поръчала 90 милиона бройки iPhone 14, колкото и iPhone 13 през същия период на миналата година. Apple очаква да произведе...

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Apple планира да увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо, въпреки че не разкрива точни цифри. В свой пост в Twitter той посочва, че средната продажна цена на цялата гама iPhone 14 ще се увеличи с около 15% в сравнение с...

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията най-сетне се завръща с последната iOS 16 beta 5. Това беше едно от най-честите желания на потребителите, след като Apple го премахна с пускането на iPhone X. За да бъде активирана опцията, ще трябва да посетите настройките и секцията “батерия”....

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This