Изберете Страница

Apple Watch може да бъде забранен в САЩ заради патентно дело

Съдия на Международната търговска комисия издаде първоначална констатация, според която Apple е нарушила патентована ЕКГ технология на AliveCor и това може да доведе до забраната на Apple Watch в САЩ.

След като заведе дело за нарушаване на патенти срещу Apple през декември 2020 година, компанията AliveCor отнесе случая си и до Международната търговска комисия през април 2021 година. Сега съдия от комисията подкрепи иска на компанията и препоръча Комисията за международна търговия да прегледа иска.

“Днешното решение подчертава, че патентите имат значение и дори влиятелна компания като Apple не може да ги наруши, за да задуши иновациите”, пише Прия Абани, главен изпълнителен директор на AliveCor в изявлението си за AppleInsider. ”От самото начало фокусът ни е върху нашите клиенти и им предоставяме избор, за да помогнем да наблюдават сърдечното си здраве, включително KardiaBand, първият аксесоар за ЕКГ за Apple Watch, одобрен от FDA”.

Ако Международната търговска комисия се съгласи, че Apple е нарушила патентите на AliveCor, е възможно вносът на Apple Watch в САЩ да бъде забранен. Компанията заведе и антитръстов иск срещу Apple през май 2021 година, твърдейки, че гигантът копира с Apple Watch идеите й за ЕКГ. Освен това AliveCor твърди, че Apple е променила насоките на своя App Store и е актуализирала watchOS специално, за да направи продукта KardiaBand неработоспособен.

KardiaBand беше първата ЕКГ технология, която получи разрешение от FDA за употреба без рецепта през 2014 година, години преди пускането на продукта на пазара през 2017 г. През 2018 година, когато Apple Watch за пръв път получи ЕКГ функция, KardiaBand обаче все още изискваше отключване – преди потребителят да може да си прави ЕКГ с устройството, първият отчет трябваше да бъде прегледан от сертифициран кардиолог в САЩ. За разлика от това Apple Watch не включваше подобни ограничения. Apple все още не е коментирала официално становището на съдията на Международната търговска комисия.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This