Изберете страница

Apple ускорява плановете си да диверсифицира производството на iPhone извън Китай

Apple ускорява плановете си да диверсифицира производството на iPhone извън Китай, твърди The Wall Street Journal. Това се случва на фона на многократните прекъсвания заради строгата политика на държавата по отношение на COVID-19 през ноември и масовите протести на работниците.

В доклада се посочва, че сред разглежданите дестинации са Индия и Виетнам, региони, където компанията вече има значителни производствени бази със своите партньори по веригата за доставки. Apple вече произвежда някои от по-старите модели iPhone в заводи в Индия и Бразилия. Виетнам е домът на съоръженията на Luxshare и Inventec, основните партньори на компанията за сглобяване на AirPods и HomePod.

Съоръженията на Foxconn в Китай са отговорни за сглобяването на iPhone и са значително по-важни. Преместването на производството на смартфони извън страната е сложен процес, който ще отнеме много време. Производствената инфраструктура и евтината работна ръка, които Китай предлага, трудно ще бъдат намерени някъде и ще трябва да бъдат изградени с течение на времето, за да отговорят на изискванията на Apple да прехвърли 40% от производството на iPhone в други страни.

Вестникът посочва, че Apple иска нейните доставчици да работят усилено по въвеждането на нови продукти извън Китай, за да надградят производствените екосистеми в страни като Индия, но това е по-лесно да се каже, отколкото да се осъществи. Според изданието, глобалната икономическа ситуация и забавянето на наемане на служители не са в помощ на плановете на гиганта.

Зависимостта от Китай беше обтегната още в резултат на търговските войни между САЩ и Китай през 2016 година, но Apple успя да се справи и да излезе невредима от геополитическата ситуация. Успехите на компанита бяха ограничени след пандемията, а Китай продължава да налага строги локдауни с нулева толерантност, за да овладее огнищата на COVID-19. Тези мерки доведоха до спиране на производството на iPhone няколко пъти през последните две години.

В началото на ноември Apple предупреди, че спирането на основни съоръжения за сглобяване в Джънджоу, ще окаже значително влияние върху наличностите на iPhone 14 и 14 Pro Max през празничния сезон. В момента магазинът на компанията посочва срокове за доставка след Коледа за нови поръчки, а анализаторите изчисляват, че това ще доведе до огромни загуби в продажбите на стойност милиарди долари.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This