Изберете Страница

Apple ускорява плановете си да диверсифицира производството на iPhone извън Китай

Apple ускорява плановете си да диверсифицира производството на iPhone извън Китай, твърди The Wall Street Journal. Това се случва на фона на многократните прекъсвания заради строгата политика на държавата по отношение на COVID-19 през ноември и масовите протести на работниците.

В доклада се посочва, че сред разглежданите дестинации са Индия и Виетнам, региони, където компанията вече има значителни производствени бази със своите партньори по веригата за доставки. Apple вече произвежда някои от по-старите модели iPhone в заводи в Индия и Бразилия. Виетнам е домът на съоръженията на Luxshare и Inventec, основните партньори на компанията за сглобяване на AirPods и HomePod.

Съоръженията на Foxconn в Китай са отговорни за сглобяването на iPhone и са значително по-важни. Преместването на производството на смартфони извън страната е сложен процес, който ще отнеме много време. Производствената инфраструктура и евтината работна ръка, които Китай предлага, трудно ще бъдат намерени някъде и ще трябва да бъдат изградени с течение на времето, за да отговорят на изискванията на Apple да прехвърли 40% от производството на iPhone в други страни.

Вестникът посочва, че Apple иска нейните доставчици да работят усилено по въвеждането на нови продукти извън Китай, за да надградят производствените екосистеми в страни като Индия, но това е по-лесно да се каже, отколкото да се осъществи. Според изданието, глобалната икономическа ситуация и забавянето на наемане на служители не са в помощ на плановете на гиганта.

Зависимостта от Китай беше обтегната още в резултат на търговските войни между САЩ и Китай през 2016 година, но Apple успя да се справи и да излезе невредима от геополитическата ситуация. Успехите на компанита бяха ограничени след пандемията, а Китай продължава да налага строги локдауни с нулева толерантност, за да овладее огнищата на COVID-19. Тези мерки доведоха до спиране на производството на iPhone няколко пъти през последните две години.

В началото на ноември Apple предупреди, че спирането на основни съоръжения за сглобяване в Джънджоу, ще окаже значително влияние върху наличностите на iPhone 14 и 14 Pro Max през празничния сезон. В момента магазинът на компанията посочва срокове за доставка след Коледа за нови поръчки, а анализаторите изчисляват, че това ще доведе до огромни загуби в продажбите на стойност милиарди долари.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This