След като стана ясно, че няколко собственици на новия iPhone 8 и iPhone 8 Plus, са се оплакали от неочакван проблем с батериите на телефоните, Apple се зае да разследва инцидентите. Компанията вече потвърди, че работи по случаите, въпреки че нейният говорител отказа да сподели допълнителни подробности, както и реалния брой на засегнатите смартфони.

От това, което знаем до момента, този брой е много малък. Първите два случая, за които вече ви съобщихме са в Китай и Тайван, а вчера CNET спомена, че случаите на отворил се заден капак на iPhone 8, в следствие на подуване на батерията, са най-малко шест в пет различни държави.

Reuters от своя страна посочва, доклад в китайска медия, който твърди, че нов iPhone 8 Plus, пристигнал на 5 октомври се е отворил при зареждане, без признаци на експлозия.

Както знаете, миналата година Samsung имаше големи проблеми с батериите на своя Note 7, и стотици инциденти, засягнали и здравето на хора и причинила материални щети. Това принуди гиганта да изтегли смартфона от магазините. В случая с iPhone 8, проблемът изглежда е съвсем различен и се ограничава до подуване на самата батерия, без да се достига до експлозия и пожар.

Двата модела с в продажба едва от 22 септември, а компанията не е оповестила данните за продажбите през първия уикенд, така че не е ясно колко бройки са достигнали до новите си собственици. Някои анализатори предположиха, че потребителите ще се откажат от iPhone 8, в полза на десетия юбилеен модел iPhone X, който въпреки, че беше представен на същото събитие, ще влезе в продажба на 3 ноември, поради някои затруднения с доставките на компоненти. Няма как да знаем обаче, колко от феновете са предпочели някой от двата модела iPhone 8. Няма причина за паника, просто трябва да изчакаме официалното становище на Apple по случаите, за да разберем дало това не е поредния опит за компрометиране на новите устройства, или просто собствениците им са използвали неодобрени аксесоари, както вече се е случвало в миналото.