Изберете Страница

Apple тества нова функция на Face ID, която звучи като научна фантастика

Face ID е най-усъвършенствания биометричен метод за удостоверяване, наличен в смартфони и таблети. Представен с iPhone X през 2017 година, Face ID се предлага на всички топ модели iPhone и iPad. Само някои от съперниците на Apple се опитаха да възпроизведат 3D системата за лицево разпознаване – Huawei, LG и Google. От 2017 година насам всички останали преследваха сензори за пръстови отпечатъци под дисплея, докато Apple продължи да усъвършенства своя Face ID.

В допълнение към подобряване на точността и скоростта на удостоверяване на Face ID, Apple работи и за намаляване на TrueDepth камерата. В крайна сметка тя ще бъде поставена под OLED екрана, но скорошно разкритие сочи, че компанията вече разработва брилянтна нова функция, която звучи повече като научна фантастика, а пасивното постоянно удостоверяване на потребителя играе решаваща роля в новата технология.

Става въпрос за използване на Face ID за коригиране на изходните данни на дисплея при проблеми със зрението. USPTO наскоро публикува заявка за патент на Apple, подадена в началото на май 2020 година.

Документът е озаглавен “Системи и методи за превключване на графични изходи за корекция на зрението на дисплей на електронно устройство”. В него Apple обяснява, че е разработила технология, която позволява на iPhone или iPad Pro автоматично да предоставят изживяване на дисплея, което съответства на състоянието на зрението на потребителя.

Подобна функция би била невероятно полезна за всички, които носят диоптрични очила, за да коригират проблемит със зрението. Сензорът Face ID на iPhone ще играе решаваща роля в тази функция, като ще сканира лицето на потребител, който носи очила и ще информира устройството дали екранът се нуждае от корекция.

Това е вид функция, базирана на пасивно постоянно удостоверяване. Няма да се налага да мислите или да правите каквото и да е, за да коригирате дисплея на вашия iPhone така, че да съответства на зрението ви. Той автоматично ще прави това за вас, докато използвате устройството.

В приложението към документа Apple отбелязва, че голям процент от хората се нуждаят от очила с рецепта или контактни лещи, за да виждат ясно. Човек с късогледство може да има проблем на обекти от разстояние, докато човек с далекогледство няма да вижда ясно близките такива. Разбира се съществуват и други, по-сложни проблеми със зрението, в резултат на които може да се наложи човек да свали или постави очила, за да използва iPhone, в зависимост от зрението си.

Скици в документа разкриват как екранът на iPhone ще се адаптира към правилното зрение. По този начин изобретението на Apple ще намали нуждата от използване на очила, но все пак ще можете да продължите да ги носите през цялото време, докато екранът на вашия телефон се приспособява към тях. Освен това функцията Face ID ще уведоми iPhone, че може да сте забравили очилата си, а екранът автоматично ще се коригира, за да можете да виждате без тях също така ясно.

В патента Apple обяснява, че Face ID може да сканира и запазва различни профили за един и същ потребител. Например можете да носите диоптрични очила по време на някои сканирания и да ги сваляте при други. iPhone ще види приликите и разликите между сканиранията и ще запомни, че идентифицира един и същ човек.

При късогледство Face ID ще промени изхода на дисплея само, ако потребителят носи очила. Отделно той ще може да въведе проблемите си със зрението и рецепта на своите коригиращи очила, или да провери остротата му с помощта на тест, предварително инсталиран на телефона.

iPhone ще разпознае кога носите очила и ще адаптира изживяването на екрана. Може да показва съдържанието по определен начин, ако носите очила и по друг, ако ги свалите, така че да го виждате ясно и в двата случая.

При дългогледство Face ID ще промени изхода на дисплея само, ако потребителя носи очила. Още по-впечатляваща е другата възможност, описана в патента – Face ID да може да открива напрежение в очите, свързано със състоянието на очите и съответно да коригира изживяването на екрана в движение.

Страничен ефект от това поведение на екрана е, че iPhone може автоматично да подобри вашата поверителност, като свърже определен чифт очила с по-високо ниво на поверителност в настройките. Face ID автоматично ще ги разпознава и ще прилага настройките на екрана, които им съответстват. Така само вие ще можете да видите съдържанието ясно, докато за останалите то ще е размазано.

Разбира се това все още е само един от многото патенти на гиганта и няма гаранция, че той ще се превърне в реален продукт, но функционалност на Face ID като тази може да даде на Apple огромно конкуретно предимство в индустрията и да осигури на потребителите комфорт при използване на любимите устройства.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2 с някои корекции на грешки и оптимизации. Според бележките към изданието, iOS 16.1.2 въвежда подобрена съвместимост с безжични оператори, заедно с оптимизация за Crash Detection за моделите iPhone 14 и 14 Pro. Оптимизирането на Crash Detection...

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max заради протести в основната фабрика на Foxconn в Китай. Според известния анализатор Минг-Чи Куо, доставките на устройствата ще са “значително по-ниски” през последното тримесечие на годината....

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата, произведен от Sony, който все още не е пуснат на пазара, твърдят последните слухове. Според доклад на Nikkei, Apple ще използва най-новия и съвременен сензор на Sony за предстоящата си серия iPhone 15. Той ще удвои сигнала...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This