В петък Apple обяви пускането на нова сервизна програма, която адресира проблемите със звука при iPhone 12/12 Pro. Според компанията процентът на засегнатите устройства е много малък и се дължи на компонент в приемния модул, който може да се повреди.

Засегнатите устройства са произведени между октомври 2020 и април 2021 година. Собствениците на iPhone 12 и 12 Pro, които не излъчват звук от приемника при осъществяване или получаване на телефонни обаждания, може да се възползват от условията на безплатната услуга. Моделите iPhone 12 mini и iPhone 12 Pro Max не са засегнати и не са обект на сервизната програма.

Тези потребители, чиито устройства отговарят на условията, могат да си уговорят среща в магазин на Apple, или да потърсят оторизиран доставчик на услуги на компанията. Ако телефоните имат други проблеми, които влошават възможността за завършване на ремонта, като пукнат екран например, ще трябва първо да бъдат ремонтирани, преди да получат услугата. Apple посочва, че програмата за ремонт включва засегнатите iPhone 12 или 12 Pro в продължение на две години от първата продажба на устройството.