Тази седмица Apple добави второто поколение Apple TV към списъка с остарели продукти, което автоматично прекратява ремонтите на декодера в повечето части на света.

Единствените места, където обслужването ще продължи са Турция и Калифорния. Устройството вече влиза в категорията между 5 и 7 години, което изключва хардуерната му поддръжка, освен когато това се изисква от закона.

Второто поколение Apple TV стартира официално през 2010 година, а производството му беше прекратено през 2012 година. Продуктът беше едно радикално преосмисляне на концепцията на компанията за Apple TV, което включваше отпадане на вътрешния хард диск, в полза на стрийминга от интернет или местни източници. Самия хардуер беше събран в една малка кутийка, разполагаща само с 8 GB вградена памет, което всъщност е предостатъчно за нуждите на операционната система и временното кеширане.

Apple вече се дистанцира в голяма степен и от третото поколение декодери, като предоставя само минимални актуализации, а Apple TV4 с поддръжка на приложения и Siri, излезе на пазара през 2015 година. Това може би е знак, че на път е следващия модел, за който се предполага, че ще дойде с 4К поддръжка и по-бърз процесор.