Изберете страница

Apple се опитва да попречи на потребителите да използват девелопърските бета версии на iOS

От iOS 16.4 бета, iPhone има ново меню “Beta Updates” в настройките. То ще позволи на членовете на Програмата за разработчици на Apple да активират бета версии за разработчици директно на телефона, без да е нужно да инсталират конфигурационен профил от сайта Apple Developer.

Менюто ще се появява само, ако iPhone е вписан със същия Apple ID, който е използван за записване в програмата за разработчици. За бъдещите версии на iOS Apple посочва, че то ще е единствения начин за активиране на девелопърски бета версии, тъй като профилите ще спрат да работят.

Тази промяна ще попречи на потребителите, които не са си платили за участие в програмата 99 долара годишна такса, да инсталират предназначената за разработчици бета версия на iOS 17, когато тя бъде пусната на WWDC 2023 през юни. Досега всеки можеше лесно да направи това безплатно, като изтегли профилите от сайтове като BetaPrfiles.dev.

Компанията вече предприе мерки срещу тези сайтове, споделящи бета профили на разработчици миналата година. BetaProfiles.com затвори през август, за да избегне правната битка с Apple, а адвокатите на гиганта пуснаха в Twitter известия за премахване на над дузина съобщения, съдържащи връзки към IPSW.dev. BetaProfiles.dev остава активен и е копие на спрения Beta.Profiles.com, но не е ясно дали е на същите собственици.

Потребителите, които не искат да плащат по 99 долара годишно, ще трябва да използват публичните бета версии на iOS, които пристигат малко по-късно от девелопърските. Остава да разберем дали IPSW файловете ще останат опция, или инсталирането им ще бъде ограничено по същия начин от Apple.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This