Изберете Страница

Apple се опитва да попречи на потребителите да използват девелопърските бета версии на iOS

От iOS 16.4 бета, iPhone има ново меню “Beta Updates” в настройките. То ще позволи на членовете на Програмата за разработчици на Apple да активират бета версии за разработчици директно на телефона, без да е нужно да инсталират конфигурационен профил от сайта Apple Developer.

Менюто ще се появява само, ако iPhone е вписан със същия Apple ID, който е използван за записване в програмата за разработчици. За бъдещите версии на iOS Apple посочва, че то ще е единствения начин за активиране на девелопърски бета версии, тъй като профилите ще спрат да работят.

Тази промяна ще попречи на потребителите, които не са си платили за участие в програмата 99 долара годишна такса, да инсталират предназначената за разработчици бета версия на iOS 17, когато тя бъде пусната на WWDC 2023 през юни. Досега всеки можеше лесно да направи това безплатно, като изтегли профилите от сайтове като BetaPrfiles.dev.

Компанията вече предприе мерки срещу тези сайтове, споделящи бета профили на разработчици миналата година. BetaProfiles.com затвори през август, за да избегне правната битка с Apple, а адвокатите на гиганта пуснаха в Twitter известия за премахване на над дузина съобщения, съдържащи връзки към IPSW.dev. BetaProfiles.dev остава активен и е копие на спрения Beta.Profiles.com, но не е ясно дали е на същите собственици.

Потребителите, които не искат да плащат по 99 долара годишно, ще трябва да използват публичните бета версии на iOS, които пристигат малко по-късно от девелопърските. Остава да разберем дали IPSW файловете ще останат опция, или инсталирането им ще бъде ограничено по същия начин от Apple.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This