Изберете страница

Apple се затруднява с дизайнерските иновации след смъртта на Стив Джобс, твърди бивш изпълнителен директор на компанията

Неотдавнашен доклад на The Wall Street Journal направи преглед на отколешната война между Apple и Samsung при проектирането на смартфони. Според Хю Дъберли, бивш служител и на двете компании, Samsung не е по-напред от Apple защото проектира по-добре своите устройства, а защото конкурентната й компания основно се е променила след смъртта на Стив Джобс. Това мнение се споделя и от някои експерти по дизайна, които се чудят дали визуалния скок при Samsung Galaxy S8 не разкрива контраста в оперативните умения на Главния изпълнителен директор на Apple, Тим Кук и таланта на предшественика му:

„Samsung не е израсла толкова, колкото Apple се промени фундаментално“ споделя Хю Дъберли, бивш креативен директор на Apple и бивш член на консултативния съвет на Samsung за световен дизайн. „Линията, която Стив започна, вече я няма“.

Въпреки, че иновациите при смартфоните са плаващи през последните няколко години, анализаторите твърдят, че потребителите се фокусират повече върху естетиката на телефона, за да решат дали ще ги купят, или не. Това как изглежда той е водещият мотив за покупка при половината потребители, чиято оценка се формира за секунди, според Чарлз Мауро, президент на MauroNewMedia, компания за проектиране на продукти, която е извършвала консултантска дейност за двата гиганта. Изследванията, извършени от експертите разкриват, че естетиката има много по-голямо значение от това, което се смяташе до сега.

В доклада са цитирани и последните данни на Consumer Reports, които сравняват Galaxy S8 и iPhone 7 и според които корейският флагман изпреварва ябълката в категории като живот на батерията и дизайн, недостатъци, които според слуховете ще бъдат коригирани при iPhone 8, по-късно тази година. Според анализаторите iPhone 8 се нуждае от „нова отличителна черта“, която може да е вграденият под екрана сензор за пръстови отпечатъци, или 3D лазерната система за лицево разпознаване например.

Войната между двата гиганта бушува отдавна, а съдебните спорове за нарушени патентни права не са един и два, но Samsung безспорно вдигна летвата със своя Galaxy S8 и десетият юбилеен модел iPhone ще трябва да го надмине във всяко едно отношение, а какво точно ще се случи, ще разберем през сетптември.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This