Изберете Страница

Apple се затруднява с дизайнерските иновации след смъртта на Стив Джобс, твърди бивш изпълнителен директор на компанията

Неотдавнашен доклад на The Wall Street Journal направи преглед на отколешната война между Apple и Samsung при проектирането на смартфони. Според Хю Дъберли, бивш служител и на двете компании, Samsung не е по-напред от Apple защото проектира по-добре своите устройства, а защото конкурентната й компания основно се е променила след смъртта на Стив Джобс. Това мнение се споделя и от някои експерти по дизайна, които се чудят дали визуалния скок при Samsung Galaxy S8 не разкрива контраста в оперативните умения на Главния изпълнителен директор на Apple, Тим Кук и таланта на предшественика му:

„Samsung не е израсла толкова, колкото Apple се промени фундаментално“ споделя Хю Дъберли, бивш креативен директор на Apple и бивш член на консултативния съвет на Samsung за световен дизайн. „Линията, която Стив започна, вече я няма“.

Въпреки, че иновациите при смартфоните са плаващи през последните няколко години, анализаторите твърдят, че потребителите се фокусират повече върху естетиката на телефона, за да решат дали ще ги купят, или не. Това как изглежда той е водещият мотив за покупка при половината потребители, чиято оценка се формира за секунди, според Чарлз Мауро, президент на MauroNewMedia, компания за проектиране на продукти, която е извършвала консултантска дейност за двата гиганта. Изследванията, извършени от експертите разкриват, че естетиката има много по-голямо значение от това, което се смяташе до сега.

В доклада са цитирани и последните данни на Consumer Reports, които сравняват Galaxy S8 и iPhone 7 и според които корейският флагман изпреварва ябълката в категории като живот на батерията и дизайн, недостатъци, които според слуховете ще бъдат коригирани при iPhone 8, по-късно тази година. Според анализаторите iPhone 8 се нуждае от „нова отличителна черта“, която може да е вграденият под екрана сензор за пръстови отпечатъци, или 3D лазерната система за лицево разпознаване например.

Войната между двата гиганта бушува отдавна, а съдебните спорове за нарушени патентни права не са един и два, но Samsung безспорно вдигна летвата със своя Galaxy S8 и десетият юбилеен модел iPhone ще трябва да го надмине във всяко едно отношение, а какво точно ще се случи, ще разберем през сетптември.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This