Неотдавнашен доклад на The Wall Street Journal направи преглед на отколешната война между Apple и Samsung при проектирането на смартфони. Според Хю Дъберли, бивш служител и на двете компании, Samsung не е по-напред от Apple защото проектира по-добре своите устройства, а защото конкурентната й компания основно се е променила след смъртта на Стив Джобс. Това мнение се споделя и от някои експерти по дизайна, които се чудят дали визуалния скок при Samsung Galaxy S8 не разкрива контраста в оперативните умения на Главния изпълнителен директор на Apple, Тим Кук и таланта на предшественика му:

„Samsung не е израсла толкова, колкото Apple се промени фундаментално“ споделя Хю Дъберли, бивш креативен директор на Apple и бивш член на консултативния съвет на Samsung за световен дизайн. „Линията, която Стив започна, вече я няма“.

Въпреки, че иновациите при смартфоните са плаващи през последните няколко години, анализаторите твърдят, че потребителите се фокусират повече върху естетиката на телефона, за да решат дали ще ги купят, или не. Това как изглежда той е водещият мотив за покупка при половината потребители, чиято оценка се формира за секунди, според Чарлз Мауро, президент на MauroNewMedia, компания за проектиране на продукти, която е извършвала консултантска дейност за двата гиганта. Изследванията, извършени от експертите разкриват, че естетиката има много по-голямо значение от това, което се смяташе до сега.

В доклада са цитирани и последните данни на Consumer Reports, които сравняват Galaxy S8 и iPhone 7 и според които корейският флагман изпреварва ябълката в категории като живот на батерията и дизайн, недостатъци, които според слуховете ще бъдат коригирани при iPhone 8, по-късно тази година. Според анализаторите iPhone 8 се нуждае от „нова отличителна черта“, която може да е вграденият под екрана сензор за пръстови отпечатъци, или 3D лазерната система за лицево разпознаване например.

Войната между двата гиганта бушува отдавна, а съдебните спорове за нарушени патентни права не са един и два, но Samsung безспорно вдигна летвата със своя Galaxy S8 и десетият юбилеен модел iPhone ще трябва да го надмине във всяко едно отношение, а какво точно ще се случи, ще разберем през сетптември.