Apple съобщи, че работи със собственика на експлодиралия iPhone X, за да разбере причините за инцидента, който се случе веднага след ъпдейта до iOS 12.1.

Раал Мохамад разказва, че смартфонът му все още се актуализирал и бил свързан с оригиналния кабел и адаптер, когато от него започнал да излиза сив дим, а когато се включил, започнал да пуши и се запалил. Мохамад се свързал с Apple Support в Twitter и разбрал, че трябва да изпрати своя злополучен iPhone X за анализ.

Всъщност има много малко съобщения за подобни случаи и причината най-вероятно се крие в дефектирала батерия, или зарядно устройство, въперки че теоритично, софтуерният ъпдейт би могъл също да доведе до повишаване на температурата. Всички смартфони потенциално са изложени на риска от самозапалване, поради използването на литиево-йонни батерии. Проблеми като прегряване, изтичане, или пробиване на клетката на батерията, могат да станат причина за нежелания ефект. Може би си спомняте случаите с Note 7, при които за инцидентите беше обвинен дефект в дизайна, предизвикващ притискане на самата батерия, а това в крайна сметка струваше на Samsung над 5 милиарда долара.