Изберете Страница

Apple разработва технология за безжично зареждане, чрез WiFi маршрутизатори

Apple експериментира с безжична технология за зареждане, която един ден ще позволи на потребителите да зареждат своите iPhone само с помощта на WiFi рутер, сочи заявка за патент, подадена тази седмица.

В документите се описва метод за прехвърляне на енергия към електронни устройства на определени честоти, които обикновено са предназначени за данни.

В различните варианти, се отбелязва способност за пренос на енергията чрез всяка подходяща безжична, комуникационна връзка, включително и клетъчната между 700 MHz и 2700 MHz и WiFi, работещи на 2.4GHz и 5GHz и честотни канали с вълна 802.11ad, които понастоящем се използват от стандарта WiGig, който работи в честотната лента от 60GHz.

Теоритично предложението отваря врата за безжично зареждане от WiFi рутери в домовете, до клетъчни възли и дори сателитни сигнали, като разбира се амплитудата в безжичната система обикновено е функция на разстоянието.

Подобно на конвенционалните безжични методи, идеята на Apple изисква две устройства – предавател и приемник, да функционират, като всяко едно от тях съдържа една или повече антени, свързани към безжични схеми, способни да извършват корекции на фазите и магнитута на предаваните и приеманите сигнали. Такъв хардуер може да бъде използван при динамични операции за управление на лъча.

Компанията вече използва подобна технология за лъчево управление в своите маршрутизатори AirPort, като най-новите им модели включват антенна матрица, която насочва сигнала към съврзаното устройство, осигурявайки му силен сигнал в почти всяка среда.

Новото в патента е това, че безжичните вериги и поддържащите компоненти ще се справят както с комуникациите, така и с доставката на мощност, докато текущите модули за зареждане на Apple Watch са предназначени само за трансфер на мощност и са ограничени до много малки разстояния. Компанията предлага разнообразни техники за разширяване на обхвата, заедно с вериги с двоен режим, двуполяризиращи, двучестотни антени, съответстващи на оформлението на лъча. Копиращите антени обикновено се състоят от плосък, пхравоъгълен резониращ елемент, разположен над по-голяма метална плоскос на земната повърхност, като плоската антена е идеална за монтиране на такива повърхности, от където идва и терминът „Patch”.

Всъщнос тази идея не е нова. Предишните изследвания в областта са обещаващи, като последните проучвания сочат, че по-малките устройства могат да се захранват и зареждат, като използват само WiFi сигнали. Тази технология обаче все още не е намерила практическо приложение, доколкото компаниите за безжично зареждане, разчитат повече на индуктивни компоненти с относително висока мощност, които претърпяват рязък спад в ефективността на преноса.

За съжаление заявката за патент на Apple обхваща само теорията за безжично предаване на енергия, като не разкрива конкретни подробности извън изпълнението на специализирани антени за образуване на лъч. По-рано тази седмица „изтекоха“ схеми на iPhone 8, които разкриват пространство за голяма безжична подложка, която ще бъде разположена в задната част на телефона. Интересното е, че тя наподобява именно антена Patch, описана в тази заявка. Както знаете се очаква тази година Apple да въведе някои технологии за безжично зареждане в новия си модел iPhone, въпреки че комуникационните решеиня, описани в този патент със сигурност няма да са част от него.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар