Изберете Страница

Apple разработва технология за безжично зареждане, чрез WiFi маршрутизатори

Apple експериментира с безжична технология за зареждане, която един ден ще позволи на потребителите да зареждат своите iPhone само с помощта на WiFi рутер, сочи заявка за патент, подадена тази седмица.

В документите се описва метод за прехвърляне на енергия към електронни устройства на определени честоти, които обикновено са предназначени за данни.

В различните варианти, се отбелязва способност за пренос на енергията чрез всяка подходяща безжична, комуникационна връзка, включително и клетъчната между 700 MHz и 2700 MHz и WiFi, работещи на 2.4GHz и 5GHz и честотни канали с вълна 802.11ad, които понастоящем се използват от стандарта WiGig, който работи в честотната лента от 60GHz.

Теоритично предложението отваря врата за безжично зареждане от WiFi рутери в домовете, до клетъчни възли и дори сателитни сигнали, като разбира се амплитудата в безжичната система обикновено е функция на разстоянието.

Подобно на конвенционалните безжични методи, идеята на Apple изисква две устройства – предавател и приемник, да функционират, като всяко едно от тях съдържа една или повече антени, свързани към безжични схеми, способни да извършват корекции на фазите и магнитута на предаваните и приеманите сигнали. Такъв хардуер може да бъде използван при динамични операции за управление на лъча.

Компанията вече използва подобна технология за лъчево управление в своите маршрутизатори AirPort, като най-новите им модели включват антенна матрица, която насочва сигнала към съврзаното устройство, осигурявайки му силен сигнал в почти всяка среда.

Новото в патента е това, че безжичните вериги и поддържащите компоненти ще се справят както с комуникациите, така и с доставката на мощност, докато текущите модули за зареждане на Apple Watch са предназначени само за трансфер на мощност и са ограничени до много малки разстояния. Компанията предлага разнообразни техники за разширяване на обхвата, заедно с вериги с двоен режим, двуполяризиращи, двучестотни антени, съответстващи на оформлението на лъча. Копиращите антени обикновено се състоят от плосък, пхравоъгълен резониращ елемент, разположен над по-голяма метална плоскос на земната повърхност, като плоската антена е идеална за монтиране на такива повърхности, от където идва и терминът „Patch”.

Всъщнос тази идея не е нова. Предишните изследвания в областта са обещаващи, като последните проучвания сочат, че по-малките устройства могат да се захранват и зареждат, като използват само WiFi сигнали. Тази технология обаче все още не е намерила практическо приложение, доколкото компаниите за безжично зареждане, разчитат повече на индуктивни компоненти с относително висока мощност, които претърпяват рязък спад в ефективността на преноса.

За съжаление заявката за патент на Apple обхваща само теорията за безжично предаване на енергия, като не разкрива конкретни подробности извън изпълнението на специализирани антени за образуване на лъч. По-рано тази седмица „изтекоха“ схеми на iPhone 8, които разкриват пространство за голяма безжична подложка, която ще бъде разположена в задната част на телефона. Интересното е, че тя наподобява именно антена Patch, описана в тази заявка. Както знаете се очаква тази година Apple да въведе някои технологии за безжично зареждане в новия си модел iPhone, въпреки че комуникационните решеиня, описани в този патент със сигурност няма да са част от него.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Microsoft спира SwiftKey за iOS от 5 октомври

Microsoft спира SwiftKey за iOS от 5 октомври

Microsoft прекратява поддръжката на своята клавиатура SwiftKey за iOS, а самото приложение ще бъде премахнато от App Store от 5 октомври, потвърди самата компания. В отговор на запитване от страна на ZDNet за повече информация заради липсата на актуализация на...

Популярността на iPhone 14 Pro Max може да доведе до още по-голяма диференциация между моделите в следващата серия

Популярността на iPhone 14 Pro Max може да доведе до още по-голяма диференциация между моделите в следващата серия

Популярността на iPhone 14 Pro Max може да доведе до още по-голяма диференциация между моделите в следващата серия, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо. Apple може да добави ексклузивни функции в iPhone 15 Pro Max, в опит да насърчи още повече потребителите да...

iPhone 14 Pro Max печели наградата за най-добър дисплей, измествайки своя предшественик

iPhone 14 Pro Max печели наградата за най-добър дисплей, измествайки своя предшественик

iPhone 14 Pro Max печели наградата за най-добър дисплей, измествайки своя предшественик iPhone 13 Pro Max, според годишното издание на Display Technology Shoot-On на Display Mate. Въпреки, че iPhone 14 Pro Max има същата разделителна способност като 13 Pro Max, Apple...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This