Изберете Страница

Apple разработва нещо много по-голямо от автономна кола

Apple винаги се е държала много странно, по отношение на бъдещите си проекти и митичната й кола не прави изключение. След като нае 1000 души, за да работят по тайна програма, наречена Project Titan, за която мнозина смятаха, че е свързана с разработката на собствена автономна кола, компанията пренасочи миналата година стотици от тях към други проекти. Тогава наблюдателите коментираха, че това е поредният й експеримент и след като е разгледала възможностите за изграждане на автомобил, тя просто е решила да не го прави. Въпреки това Business Insider наскоро откри таен офис на Apple в Берлин, който според източниците му е посветен предимно на транспорта, а инженерите в него са наети от автомобилни компании, като някои от тях работят и по картографски проекти.

Работи ли Apple по собствен автомобил?

Анализаторът Стивън Милянович дава логичен отговор на този въпрос в свое скорошно интервю, по време на което беше попитан какво мисли, че се случва с Project Titan:

„Транспортът е по-голям пазар, от IT или здравеопазването – две индустрии, в които Apple вече е навлязла в дълбочина. Автомобилът в бъдеще ще означава автономно шофиране и компанията изгражда експертни познания в областта на основните технологии за сензори, управление и картографиране. Project Titan най-вероятно ще е цяла транспортна платформа, а не кола“ смята Милунович.

Пазар от 5 трилиона долара годишно е от решаващо значение, доколкото Apple може да навлезе само в масивни пазари, ако иска да продължи да расте. Тя е толкова голяма, че тези пазари трябва да се измерват в милиарди долари, тъй като в противен случай това няма да има значение. Другият ключов фактор тук е, че компанията търси цялостно изживяване, което една евентуална транспортна платформа би могла да даде. Ако автомобилите в бъдеще ще се движат без шофьори, какво биха правили хората вътре? Ще са нужни приложения за забавлание, комуникация и производителност, а Apple вече ги има в останалите си устройства. Колата ще се нуждае и от навигация, WiFi, широколентова връзка и вероятно собствена операционна система, а гигантът вече предлага всичко това.

Като прибавим и клюката, че тя разработва интелигентен високоговорител, който ще може да се използва в дома, значи Apple вече е крачка напред. Огромна част от вътрешния интериор на автономните коли представлява компютърен екран, както можете да видите на горната снимка на Tesla, и е малко вероятно гигантът да пропусне това пространство, нали?

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini, твърди южнокорейското издание The Elec. Според доклада, компанията е започнала да разработва и 20-инчово сгъваемо устройство, което вероятно ще се превърне в MacBook Pro. 20-инчовото сгъваемо...

Apple пусна iOS 16.2 RC

Apple пусна iOS 16.2 RC

Малко повече от седмица след четвъртите бета версии, Apple пусна iOS 16.2 RC и iPadOS 16.2 RC. Те предлагат криптиране от край до край с възможност за избор на допълнителни функции на iCloud, като опцията ще пристигне за всички потребители в САЩ с официалните версии...

Apple Car вероятно ще стартира през 2026 година на цена под 100 000 долара

Apple Car вероятно ще стартира през 2026 година на цена под 100 000 долара

Apple отдавна работи по свой собствен автоомбил, наричан Apple Car. Проектът носи името Titan и последните слухове сочат, че стартът на автомобила е отложен за 2026 година, а цената му ще е под 100 000 долара. Преди това се очакваше Apple Car да излезе на пазара през...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This