Apple винаги се е държала много странно, по отношение на бъдещите си проекти и митичната й кола не прави изключение. След като нае 1000 души, за да работят по тайна програма, наречена Project Titan, за която мнозина смятаха, че е свързана с разработката на собствена автономна кола, компанията пренасочи миналата година стотици от тях към други проекти. Тогава наблюдателите коментираха, че това е поредният й експеримент и след като е разгледала възможностите за изграждане на автомобил, тя просто е решила да не го прави. Въпреки това Business Insider наскоро откри таен офис на Apple в Берлин, който според източниците му е посветен предимно на транспорта, а инженерите в него са наети от автомобилни компании, като някои от тях работят и по картографски проекти.

Работи ли Apple по собствен автомобил?

Анализаторът Стивън Милянович дава логичен отговор на този въпрос в свое скорошно интервю, по време на което беше попитан какво мисли, че се случва с Project Titan:

„Транспортът е по-голям пазар, от IT или здравеопазването – две индустрии, в които Apple вече е навлязла в дълбочина. Автомобилът в бъдеще ще означава автономно шофиране и компанията изгражда експертни познания в областта на основните технологии за сензори, управление и картографиране. Project Titan най-вероятно ще е цяла транспортна платформа, а не кола“ смята Милунович.

Пазар от 5 трилиона долара годишно е от решаващо значение, доколкото Apple може да навлезе само в масивни пазари, ако иска да продължи да расте. Тя е толкова голяма, че тези пазари трябва да се измерват в милиарди долари, тъй като в противен случай това няма да има значение. Другият ключов фактор тук е, че компанията търси цялостно изживяване, което една евентуална транспортна платформа би могла да даде. Ако автомобилите в бъдеще ще се движат без шофьори, какво биха правили хората вътре? Ще са нужни приложения за забавлание, комуникация и производителност, а Apple вече ги има в останалите си устройства. Колата ще се нуждае и от навигация, WiFi, широколентова връзка и вероятно собствена операционна система, а гигантът вече предлага всичко това.

Като прибавим и клюката, че тя разработва интелигентен високоговорител, който ще може да се използва в дома, значи Apple вече е крачка напред. Огромна част от вътрешния интериор на автономните коли представлява компютърен екран, както можете да видите на горната снимка на Tesla, и е малко вероятно гигантът да пропусне това пространство, нали?