Изберете Страница

Apple разработва нещо много по-голямо от автономна кола

Apple винаги се е държала много странно, по отношение на бъдещите си проекти и митичната й кола не прави изключение. След като нае 1000 души, за да работят по тайна програма, наречена Project Titan, за която мнозина смятаха, че е свързана с разработката на собствена автономна кола, компанията пренасочи миналата година стотици от тях към други проекти. Тогава наблюдателите коментираха, че това е поредният й експеримент и след като е разгледала възможностите за изграждане на автомобил, тя просто е решила да не го прави. Въпреки това Business Insider наскоро откри таен офис на Apple в Берлин, който според източниците му е посветен предимно на транспорта, а инженерите в него са наети от автомобилни компании, като някои от тях работят и по картографски проекти.

Работи ли Apple по собствен автомобил?

Анализаторът Стивън Милянович дава логичен отговор на този въпрос в свое скорошно интервю, по време на което беше попитан какво мисли, че се случва с Project Titan:

„Транспортът е по-голям пазар, от IT или здравеопазването – две индустрии, в които Apple вече е навлязла в дълбочина. Автомобилът в бъдеще ще означава автономно шофиране и компанията изгражда експертни познания в областта на основните технологии за сензори, управление и картографиране. Project Titan най-вероятно ще е цяла транспортна платформа, а не кола“ смята Милунович.

Пазар от 5 трилиона долара годишно е от решаващо значение, доколкото Apple може да навлезе само в масивни пазари, ако иска да продължи да расте. Тя е толкова голяма, че тези пазари трябва да се измерват в милиарди долари, тъй като в противен случай това няма да има значение. Другият ключов фактор тук е, че компанията търси цялостно изживяване, което една евентуална транспортна платформа би могла да даде. Ако автомобилите в бъдеще ще се движат без шофьори, какво биха правили хората вътре? Ще са нужни приложения за забавлание, комуникация и производителност, а Apple вече ги има в останалите си устройства. Колата ще се нуждае и от навигация, WiFi, широколентова връзка и вероятно собствена операционна система, а гигантът вече предлага всичко това.

Като прибавим и клюката, че тя разработва интелигентен високоговорител, който ще може да се използва в дома, значи Apple вече е крачка напред. Огромна част от вътрешния интериор на автономните коли представлява компютърен екран, както можете да видите на горната снимка на Tesla, и е малко вероятно гигантът да пропусне това пространство, нали?

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар