Изберете Страница

Apple работи по нова технология за iPhone, която ще позволи показването на 3D изображения без специални очила

Не е тайна, че Тим Кук отдавна е фен на разширената реалност. През 2017 година например, той заяви, че потенциалът й да промени начина, по който си взаимодействаме и използваме мобилни устройства, може да е толкова въздействащ, колкото дебюта на самия iPhone.

Затова и не е изненада, че Apple изследва нова технология на дисплея, способна да предложи AR-вдъхновено изживяване, без да са нужни слушалки, или специални очила. В наскоро предоставен на компанията патент се посочва, че тя разглежда дисплеи, способни да показват на потребителите 3D изображения, без използване на аксесоари.

Това със сигурност звучи като магия и на свой ред Apple признава, че осъществяването на този тип технология без специализирани лещи е изпълнено с технически препятствия:

“Може да е трудно да се представи този тип съдържание на многофункционално устройство, като смартфон или таблет”, се посочва в патента, “без да се генерират видими артефакти като замъгляване на движението, компенсации на яркостта или други ефекти, които могат да бъдат неприятни или дори да замаят зрителя”.

Патентът на Apple продължава с подробно описание как този тип функция може да бъде активирана чрез внедряване на “режим на разделен екран” на дисплея на iPhone, който по същество ще предостави на всяко око различен изглед и така ще даде резултат, подобен на 3D графика.

Документът се позовава на дисплей, който може да се използва за показване на съдържание за лявото око на зрителя, а втората му част се използва за показване на съдържание за дясното око. Няма да ви занимавам с техническите обяснения за режима на работа, но става въпрос за управление на масива и редуване на пикселите.

Дали ще видим подобна функция в iPhone, или не е само въпрос на бъдеще. В края на краищата Apple има склонност да патентова всяка своя идея, независимо дали тя е непрактична, или дори невъзможна, но все пак подобна опция звучи наистина фантастично.

Междувременно очакваме през септември дисплеите на iPhone да могат динамично да превключват между 60/120/180/240 Hz честота на опресняване и да ни предоставят един по-отзивчив екран и по-плавно изживяване.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This