Изберете Страница

Apple работи по нова технология за iPhone, която ще позволи показването на 3D изображения без специални очила

Не е тайна, че Тим Кук отдавна е фен на разширената реалност. През 2017 година например, той заяви, че потенциалът й да промени начина, по който си взаимодействаме и използваме мобилни устройства, може да е толкова въздействащ, колкото дебюта на самия iPhone.

Затова и не е изненада, че Apple изследва нова технология на дисплея, способна да предложи AR-вдъхновено изживяване, без да са нужни слушалки, или специални очила. В наскоро предоставен на компанията патент се посочва, че тя разглежда дисплеи, способни да показват на потребителите 3D изображения, без използване на аксесоари.

Това със сигурност звучи като магия и на свой ред Apple признава, че осъществяването на този тип технология без специализирани лещи е изпълнено с технически препятствия:

“Може да е трудно да се представи този тип съдържание на многофункционално устройство, като смартфон или таблет”, се посочва в патента, “без да се генерират видими артефакти като замъгляване на движението, компенсации на яркостта или други ефекти, които могат да бъдат неприятни или дори да замаят зрителя”.

Патентът на Apple продължава с подробно описание как този тип функция може да бъде активирана чрез внедряване на “режим на разделен екран” на дисплея на iPhone, който по същество ще предостави на всяко око различен изглед и така ще даде резултат, подобен на 3D графика.

Документът се позовава на дисплей, който може да се използва за показване на съдържание за лявото око на зрителя, а втората му част се използва за показване на съдържание за дясното око. Няма да ви занимавам с техническите обяснения за режима на работа, но става въпрос за управление на масива и редуване на пикселите.

Дали ще видим подобна функция в iPhone, или не е само въпрос на бъдеще. В края на краищата Apple има склонност да патентова всяка своя идея, независимо дали тя е непрактична, или дори невъзможна, но все пак подобна опция звучи наистина фантастично.

Междувременно очакваме през септември дисплеите на iPhone да могат динамично да превключват между 60/120/180/240 Hz честота на опресняване и да ни предоставят един по-отзивчив екран и по-плавно изживяване.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

До премиерата на новата серия iPhone 14 остава по-малко от месец и слуховете за нея се увеличават с всеки изминал ден. Сега нов клип, публикуван в Twitter сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max с този на неговия предшественик 13 Pro Max. iPhone 14 Pro Max on hands good...

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече е започнала да зиписва виртуалното си есенно събитие, по време на което ще представи новата серия iPhone 14 и Apple Watch Series 8, твърди журналистът Марк Гърман. Въпреки очакванията компанията да възстанови присъствените евенти, журналистът посочва, че...

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This