Изберете страница

Apple работи по нова технология за iPhone, която ще позволи показването на 3D изображения без специални очила

Не е тайна, че Тим Кук отдавна е фен на разширената реалност. През 2017 година например, той заяви, че потенциалът й да промени начина, по който си взаимодействаме и използваме мобилни устройства, може да е толкова въздействащ, колкото дебюта на самия iPhone.

Затова и не е изненада, че Apple изследва нова технология на дисплея, способна да предложи AR-вдъхновено изживяване, без да са нужни слушалки, или специални очила. В наскоро предоставен на компанията патент се посочва, че тя разглежда дисплеи, способни да показват на потребителите 3D изображения, без използване на аксесоари.

Това със сигурност звучи като магия и на свой ред Apple признава, че осъществяването на този тип технология без специализирани лещи е изпълнено с технически препятствия:

“Може да е трудно да се представи този тип съдържание на многофункционално устройство, като смартфон или таблет”, се посочва в патента, “без да се генерират видими артефакти като замъгляване на движението, компенсации на яркостта или други ефекти, които могат да бъдат неприятни или дори да замаят зрителя”.

Патентът на Apple продължава с подробно описание как този тип функция може да бъде активирана чрез внедряване на “режим на разделен екран” на дисплея на iPhone, който по същество ще предостави на всяко око различен изглед и така ще даде резултат, подобен на 3D графика.

Документът се позовава на дисплей, който може да се използва за показване на съдържание за лявото око на зрителя, а втората му част се използва за показване на съдържание за дясното око. Няма да ви занимавам с техническите обяснения за режима на работа, но става въпрос за управление на масива и редуване на пикселите.

Дали ще видим подобна функция в iPhone, или не е само въпрос на бъдеще. В края на краищата Apple има склонност да патентова всяка своя идея, независимо дали тя е непрактична, или дори невъзможна, но все пак подобна опция звучи наистина фантастично.

Междувременно очакваме през септември дисплеите на iPhone да могат динамично да превключват между 60/120/180/240 Hz честота на опресняване и да ни предоставят един по-отзивчив екран и по-плавно изживяване.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This