Изберете страница

Apple работи върху сгъваем дисплей за iPhone с по-голям радиус на прегъване

Apple продължава да проучва възможностите за създаване на сгъваем iPhone, оборудван с панта, която позволява на гъвкавия дисплей да бъде огънат достатъчно, за да може смартфонът да се сгъне, предпазвайки екрана от образуване на гънки, сочи нов патент на компанията.

От документите, публикувани от Службата за патенти и търговски марки на САЩ тази седмица става ясно, че Apple предлага дизайн на мобилно устройство, което включва гъвкав дисплей в сгъваем корпус. Основната концепция е да се позволи на гъвкавия дисплей да се огъва достатъчно, за да накара устройството да се сгъне наполовина, но да го направи по такъв начин, че да предпази дисплея.

Решението на Apple е, че трябва да огъне дисплея по определен начин, като позволи на средната част да се извие леко навън. Това ще позволи на основните секции и ръбове на дисплея, далеч от извитата зона, да се срещнат възможно най-близо, като същевременно огъващата се секция ще има увеличен радиус, минимизиращ напрежението.

За да постигне целта си компанията предлага шарнирен механизъм, който позволява на екрана да бъде поддържан от основния корпус, плосък и задържан в това състояние. При огъване този механизъм едновременно завърта елементите на корупса около участъка, където се намира сгъвката, за да избегне образуването на гънка.

От вътрешната страна пантата управлява движението на дисплея, за да се извие в нея, като използва празна секция, осигуряваща необходимото пространство за уголемената крива. Рейка и зъбно колело могат да се използват за поддържане на разстоянията на корпуса и дисплея от всеки сгънат елемент в статични зони, както и за налагане на желания радиус на огъване.

Използването на празнина предполага възможността дисплеят да не се поддържа правилно в зоната на огъване когато устройството е отворено, но Apple отново има решение – когато са разгънати, прибиращите се капаци могат да се удължат вътрешно, за да придържат дисплея там, така че натисканията с пръст няма да повлияят на позицията на екрана, нито да го напрегнат повече от нужното.

Това не е първият път, когато Apple разглежда идеята за гъвкав дисплей в патентите си през годините. Компанията определено има амбиции да навлезе в тази пазарна ниша и може би е само въпрос на време, кога ще видим първия сгъваем iPhone, въпреки че от друга страна регистрирането на патенти далеч не означава, че те ще се превърнат в реално устройство.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This