Изберете Страница

Apple работи върху сгъваем дисплей за iPhone с по-голям радиус на прегъване

Apple продължава да проучва възможностите за създаване на сгъваем iPhone, оборудван с панта, която позволява на гъвкавия дисплей да бъде огънат достатъчно, за да може смартфонът да се сгъне, предпазвайки екрана от образуване на гънки, сочи нов патент на компанията.

От документите, публикувани от Службата за патенти и търговски марки на САЩ тази седмица става ясно, че Apple предлага дизайн на мобилно устройство, което включва гъвкав дисплей в сгъваем корпус. Основната концепция е да се позволи на гъвкавия дисплей да се огъва достатъчно, за да накара устройството да се сгъне наполовина, но да го направи по такъв начин, че да предпази дисплея.

Решението на Apple е, че трябва да огъне дисплея по определен начин, като позволи на средната част да се извие леко навън. Това ще позволи на основните секции и ръбове на дисплея, далеч от извитата зона, да се срещнат възможно най-близо, като същевременно огъващата се секция ще има увеличен радиус, минимизиращ напрежението.

За да постигне целта си компанията предлага шарнирен механизъм, който позволява на екрана да бъде поддържан от основния корпус, плосък и задържан в това състояние. При огъване този механизъм едновременно завърта елементите на корупса около участъка, където се намира сгъвката, за да избегне образуването на гънка.

От вътрешната страна пантата управлява движението на дисплея, за да се извие в нея, като използва празна секция, осигуряваща необходимото пространство за уголемената крива. Рейка и зъбно колело могат да се използват за поддържане на разстоянията на корпуса и дисплея от всеки сгънат елемент в статични зони, както и за налагане на желания радиус на огъване.

Използването на празнина предполага възможността дисплеят да не се поддържа правилно в зоната на огъване когато устройството е отворено, но Apple отново има решение – когато са разгънати, прибиращите се капаци могат да се удължат вътрешно, за да придържат дисплея там, така че натисканията с пръст няма да повлияят на позицията на екрана, нито да го напрегнат повече от нужното.

Това не е първият път, когато Apple разглежда идеята за гъвкав дисплей в патентите си през годините. Компанията определено има амбиции да навлезе в тази пазарна ниша и може би е само въпрос на време, кога ще видим първия сгъваем iPhone, въпреки че от друга страна регистрирането на патенти далеч не означава, че те ще се превърнат в реално устройство.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Откакто Apple създаде iPadOS, актуализациите на софтуера за таблети излизаха заедно с тези за iPhone, това обаче може да се промени следващия месец, твърди Bloomberg. Apple планира да отложи пускането на iPadOS 16 с около месец, в сравнение с iOS 16, която ще излезе...

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават – Pro моделите ще имат и по-добър OLED панел, твърдят последните слухове. Samsung Display ще използва по-усъвършенствани материали за панелите на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max, пише The Elec. Samsung ще използва...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This