Изберете страница

Apple работи върху сгъваем дисплей за iPhone с по-голям радиус на прегъване

Apple продължава да проучва възможностите за създаване на сгъваем iPhone, оборудван с панта, която позволява на гъвкавия дисплей да бъде огънат достатъчно, за да може смартфонът да се сгъне, предпазвайки екрана от образуване на гънки, сочи нов патент на компанията.

От документите, публикувани от Службата за патенти и търговски марки на САЩ тази седмица става ясно, че Apple предлага дизайн на мобилно устройство, което включва гъвкав дисплей в сгъваем корпус. Основната концепция е да се позволи на гъвкавия дисплей да се огъва достатъчно, за да накара устройството да се сгъне наполовина, но да го направи по такъв начин, че да предпази дисплея.

Решението на Apple е, че трябва да огъне дисплея по определен начин, като позволи на средната част да се извие леко навън. Това ще позволи на основните секции и ръбове на дисплея, далеч от извитата зона, да се срещнат възможно най-близо, като същевременно огъващата се секция ще има увеличен радиус, минимизиращ напрежението.

За да постигне целта си компанията предлага шарнирен механизъм, който позволява на екрана да бъде поддържан от основния корпус, плосък и задържан в това състояние. При огъване този механизъм едновременно завърта елементите на корупса около участъка, където се намира сгъвката, за да избегне образуването на гънка.

От вътрешната страна пантата управлява движението на дисплея, за да се извие в нея, като използва празна секция, осигуряваща необходимото пространство за уголемената крива. Рейка и зъбно колело могат да се използват за поддържане на разстоянията на корпуса и дисплея от всеки сгънат елемент в статични зони, както и за налагане на желания радиус на огъване.

Използването на празнина предполага възможността дисплеят да не се поддържа правилно в зоната на огъване когато устройството е отворено, но Apple отново има решение – когато са разгънати, прибиращите се капаци могат да се удължат вътрешно, за да придържат дисплея там, така че натисканията с пръст няма да повлияят на позицията на екрана, нито да го напрегнат повече от нужното.

Това не е първият път, когато Apple разглежда идеята за гъвкав дисплей в патентите си през годините. Компанията определено има амбиции да навлезе в тази пазарна ниша и може би е само въпрос на време, кога ще видим първия сгъваем iPhone, въпреки че от друга страна регистрирането на патенти далеч не означава, че те ще се превърнат в реално устройство.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This