Apple може да пусне на пазара по-малък и по-евтин HomePod, по-късно тази година, твърди нов доклад на Taiwan Daily News. Цената на устройството ще бъде между 150 и 200 долара и по този начин то ще се конкурира още по-успешно с предложенията на Amazon и Google.

Всъщност в доклада си изданието пише, че компанията палнира да пусне на пазара тази година четири по-евтини продукта – достъпни версии на iPad, iPhone, MacBook Air и HomePod.

Интелигентният говорител на Apple, който излезе на пазара едва миналия месец е първият опит на гиганта да се вмъкне в тази пазарна ниша. Устройството впечатлява с качество и звук, но беше критикувано заради вградената версия на Siri, която не работи добре с повечето музикални стрийминг услуги и естествено заради високата си цена от 349 долара. По-евтината му версия би могла да компенсира втория проблем и да го направи по-достъпно за широката аудитория.

Продуктите на Apple са едни от най-съвременните устройства, но въобще не са евтини и това ги прави трудно достъпни за много от клиентите, но компанията има история в създаването на по-евтини устройства, особено през последните години. iPhone 5c беше представен като по-евтина алтернатива на iPhone 5s през 2013 година, а през 2016 добави и iPhone SE, който също притежава дизайна на 5s, но и хардуера на 6s и струва само 350 долара. Известният анализатор Минг-Чи Куо прогнозира, че тази година Apple ще пусне и по-евтин вариант на iPhone X с LCD екран, което означава, че компанията определено се грижи и за по-ниския ценови клас и е напълно възможно цитираното в доклада устройства действително да се появи на пазара. Още повече, че говорителите на конкурентите са далеч по-достъпни от HomePod и, ако Apple иска да го наложи на пазара, трябва да направи стъпка в посока намаляване на цената.