Снощи Apple пусна официално iOS 14.2, която включва множество нови функции и някои важни корекции на грешки и актуализации за сигурността.

Най-многобройни може би са новите емотикони – над 100 на брой, сред които транссексуално знаме, усмихнато лице със сълза, стиснати пръсти и др. Заедно с тях ще получите и нови тапети, които се променят в Dark Mode, известия за нивото на звука на слушалките и преработени контроли за AirPlay, но това далеч не е най-интересното.

Новата версия на операционната система включва и нова функция за достъпност за незрящи потребители, която ще е преимущество на iPhone 12 Pro и iPhone 12 Pro Max, благодарение на вградения LiDAR сензор. С нея ще можете да използвате телефона си, за да откриете присъствието на хора и да определите разстоянието до тях в изгледа на камерата. С оглед пандемията от COVID-19, тази опция може да се използва от незрящите потребители за получаване на предупреждение, когато някой се доближи прекомерно, към което може да се добави и хаптичен импулс.

Когато Apple представи HomePod mini, компанията говори за новата функция Intercom, която ви позволява да взаимодействате с друг потребител във вашия дом. Новите актуализации на софтуера добавят поддръжката й за iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods и CarPlay.

Ако имате AirPods, вече можете да активиране оптимизирано зареждане на батерията, което работи по същия начин, като опцията за вашия iPhone, с която вече сме свикнали – ако включите слушалките на зареждане вечерта, те няма да се зареждат с пълна скорост, вместо това телефонът ви ще им посочи точно кога да се заредят до 100%, преди да се събудите сутринта, което ще подобри живота на батерията.

Apple пусна още iPadOS 14.2 и watchOS 7.1, като последната донесе функцията ЕКГ за потребителите на Русия и Южна Корея, но България за съжаление все още не е в списъка.