Изберете Страница

Apple пусна първата бета версия на iOS 10.3 с редица нови функции

Снощи Apple пусна първата бета версия на iOS 10.3, предназначена за разработчици, която носи редица нови функции, а съвсем скоро се очаква и тази, за бета тестерите, регистрирани в Apple Beta Software Program.

За съжаление предположенията на Сони Диксън за Theatre Mode не се сбъднаха, но за сметка на това, ето какви промени носи новия софтуер:

Find My AirPods

Въпреки, че в описанието на ъпдейта пише, че съдържа корекции на грешки и подобрения, това не е съвсем така. Find My iPhone вече поддържа местоположение и възпроизвеждане на звук за новите безжични слушалки на компанията и тя съветва първо да ги махнем от ушите си, преди да тестваме опцията с този звук. За момента тази функция работи само когато се използва от устройство с iOS, с което за последен път са били свързвани слушалките, но пък ако сте ги оставили някъде и не можете да ги намерите, мобилното приложение Find My iPhone идва на помощ, показвайки местоположението им.

Reduce Motion за уеб сайтове

С тази бета версия, Safari вече поддържа нова медиина заявка, поздволяваща на уеб разработчиците да предоставят алтернативни стилове на страниците за потребители, които са чувствителни към големи движещи се площи. Както и при приложенията, те ще могат да прилагат предпочитанията си за намаляване на движенията, чрез настройката Reduce Motion в Settings и медията ще се адаптира към това.

Подобрени Siri и Car play

Siri вече може да извлече резултатите по крикет от Индийската висша лига и Международния съвет по крикет, но по-важното е, че виртуалния асистент може да се използва за плащане на сметки, проверка на състоянието на плащанията и насрочване на бъдещи превози.

Актуализацията за Car Play осигурява удобни клавишни комбинации за стартиране на наскоро използвани приложения, а Maps вече поддържа електрически автомобили, като посочва локациите на местата за зареждане.

Сигурност и поверителност

В приложението за настройки има нов раздел, който събира всичко свързано с вашето Apple ID и показва свързаните с iCloud устройства, на които се използва то.

iOS 10.3 beta 1 вече не поддържа SHA-1 подписани сертификати, използвани в Safari и WebKit от различните помощни сайтове за инсталиране на приложения, липсващи в App Store, а всички други TLS връзки ще продължат да се поддържат до края на тази година.

Apple File System

С този ъпдейт се актуализира и устройството на файловата система (APFS), като съществуващите данни ще се запазят и това е с цел да се повиши сигурността на данните в iOS, tvOS, macOS и watchOS. Въпреки това, Apple съветва да си направите бекъп, преди да инсталирате тази бета версия.

Още:

Почасова прогноза в Maps, Mail & keyboard подобрения, иконата на Maps вече поддържа 3D Touch, в Home Kit има възможност за поддръжка на програмируеми ключове, разширено е Podcast приложението, което има и уиджет.

Mail идва с навигационни подобрения, а китайските и японските клавиатури са преместени, за да не ви объркват. Spotlight предположенията имат лимит за по-лесно намиране. iCloud Analytics участва във функцията, което дава възможност на компанията да подобри своите продукти, услуги, езикови модели и други интелигентни опции, чрез анализ на данните от профила ви.

Apple гарантира, че всички тези анализи се извършват с помощта на техники за поверителност и нова функция Differential Privacy, което позволява безопасното използване на данните от iCloud акаунта, но можете да го изключите по желание.

Нов метод за разработчиците, чрез който те могат да поискат рейтинг

Нова функция, позволяваща на разрработчиците да поискат рейтинг и коментар за своето приложение, която може да се изключи от настройките. Тя ще бъде на разположение и за Mac App Store.

Това са промените, открити до сега, може би има и още, но те ще излязат на яве в следващите дни или дори в следващите бета версии. За съжаление няма и дума за проблема с батерията и това дали той е оправен, ще стане ясно след като потребителите дадат своите отзиви.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

iOS 16.4  ще добави някои нови функции

iOS 16.4 ще добави някои нови функции

След почти 6 седмици бета тестове, се очаква iOS 16.4 да бъде пусната официално тази седмица, за да добави някои нови функции за iPhone 8 и по-новите модели. С актуализацията ще пристигнат нови емотикони, въведени с Unicode 15.0, сред които треперещо лице, сърце в три...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This