Изберете страница

Apple пуска софтуерни функции в подкрепа на хората с увреждания

Apple обяви множество функции за достъпност за своите продукти и услуги. Компанията посочи, че новите опции са предназначени за хора с двигателни, зрителни, слухови и когнитивни увреждания. Освен това Apple Watch получава нова функция AssistiveTouch, която ще позволи на потребителите да го контролират, без да се налага да докосват дисплея и бутоните.

Една от новите функции е тази за фоновите звуци, която ще сведе до минимум отвличането на вниманието, за да помогне на потребителите да останат съсредоточени, спокойни и да си почиват. Тя е проектирана да осигурява балансирани, арки или тъмни шумови звуци заедно с океански, дъждовни или поточни. Тези звуци могат да бъдат настроени да се ползват във фонов режим, за да прикриват нежелания шум на околната среда.

AssisstiveTouch на Apple Watch, който се подпомага от жироскопа, акселерометъра и сензора за сърдечна честота ще позволи на устройството да открива фини разлики в движението на мускулите и активността на сухожилията, позволявайки на потребителите да анвигират курсура на дисплея с жестове, пощипвания или стискане. Тези с увреждания в крайниците ще могат да отговарят на обаждания, да контролират екрана и да достъпват по-лесно контролния център.

Преди WWDC 2021 Apple обяви, че iPadOS получава поддръжка за проследяване на очите, за да позволи на потребителите да контролират таблета с очи. Има и нова функция, наречена SignTime, която ще даде възможност да се използва американски, британси или френски жестомимичен език в браузъра.

OverVoice също получава подобрения, за да позволи на потребителите да изследват повече подробности за хора, данни от таблици и други обекти в изображенията. Вече може да опише позицията на човек, заедно с други обекти в изображение. С Markup потребителите ще могат да добавят описания, за да персонализират снимките си.

Apple представи и нови Memojis, предназначени за потребители с кислородни тръби, кохлеарни импланти и каски. Тя стартира и поддръжка за двупосочни слухови апарати, която ще позволи телефонни разговори със свободни ръце и FaceTime. Headphone Accommodations ще получи и поддръжка за аудиограми, за да могат потребителите да персонализират звука си, като импортират последните резултати от тестове на слуха.

За тези с говорни ограничения и трудно подвижните, компанията въвежда звукови действия за контрол на превключването, които ще заместят физическите бутони и превключватели със звуци от устата. Твърди се, че настройките за показване на такст могат да се парсонализират според приложението, което ще е полезно за потребители с далтонизъм или други зрителни проблеми.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This