Изберете страница

Apple пуска софтуерни функции в подкрепа на хората с увреждания

Apple обяви множество функции за достъпност за своите продукти и услуги. Компанията посочи, че новите опции са предназначени за хора с двигателни, зрителни, слухови и когнитивни увреждания. Освен това Apple Watch получава нова функция AssistiveTouch, която ще позволи на потребителите да го контролират, без да се налага да докосват дисплея и бутоните.

Една от новите функции е тази за фоновите звуци, която ще сведе до минимум отвличането на вниманието, за да помогне на потребителите да останат съсредоточени, спокойни и да си почиват. Тя е проектирана да осигурява балансирани, арки или тъмни шумови звуци заедно с океански, дъждовни или поточни. Тези звуци могат да бъдат настроени да се ползват във фонов режим, за да прикриват нежелания шум на околната среда.

AssisstiveTouch на Apple Watch, който се подпомага от жироскопа, акселерометъра и сензора за сърдечна честота ще позволи на устройството да открива фини разлики в движението на мускулите и активността на сухожилията, позволявайки на потребителите да анвигират курсура на дисплея с жестове, пощипвания или стискане. Тези с увреждания в крайниците ще могат да отговарят на обаждания, да контролират екрана и да достъпват по-лесно контролния център.

Преди WWDC 2021 Apple обяви, че iPadOS получава поддръжка за проследяване на очите, за да позволи на потребителите да контролират таблета с очи. Има и нова функция, наречена SignTime, която ще даде възможност да се използва американски, британси или френски жестомимичен език в браузъра.

OverVoice също получава подобрения, за да позволи на потребителите да изследват повече подробности за хора, данни от таблици и други обекти в изображенията. Вече може да опише позицията на човек, заедно с други обекти в изображение. С Markup потребителите ще могат да добавят описания, за да персонализират снимките си.

Apple представи и нови Memojis, предназначени за потребители с кислородни тръби, кохлеарни импланти и каски. Тя стартира и поддръжка за двупосочни слухови апарати, която ще позволи телефонни разговори със свободни ръце и FaceTime. Headphone Accommodations ще получи и поддръжка за аудиограми, за да могат потребителите да персонализират звука си, като импортират последните резултати от тестове на слуха.

За тези с говорни ограничения и трудно подвижните, компанията въвежда звукови действия за контрол на превключването, които ще заместят физическите бутони и превключватели със звуци от устата. Твърди се, че настройките за показване на такст могат да се парсонализират според приложението, което ще е полезно за потребители с далтонизъм или други зрителни проблеми.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This