Изберете страница

Apple през 2016 – пропусна ли нещо компанията?

Краят на годинате е времето, когато си правим равносметка за постигнатото и пропуснатото от нас през нея, но какво се случи с Apple тази година?

Компанията пусна на пазара един почти идентичен на миналогодишния модел iPhone, но все пак той се оказа хит, опресни линията си MacBook Pro, като отново предизвика разнопосочни чувства у феновете си и представи безжични слушалки, които едва сега достигат пазара, оставяйки потребителите да чакат с месеци. Така на кратко можем да обобщим събитията около най-великата технологична компания, но нека ги разгледаме малко по-подробно!

Touch Bar – звездата на вечерта!

Touch Bar замести функционалните клавиши в най-горния ред на клавиатурата в новата серия Mac Book Pro 2016 и той безспорно може да се нарече най-голямото нововъведение на комапнията тази година. Интересна концепция, позволяваща работа с приложенията и различни функции, спрямо извършваната в момента дейност. Въпреки, че Apple не е първата компания, въвела OLED елемент в клавиатурата на своите лаптопи, тя всъщност е първата, която го прави за масов компютър. Това е изцяло ново входно устройство, а програмистите ще имат широко поле за изява в своите приложения, свързани с Touch Bar, защото той може да бъде интегриран както в бизнес софтуер, така и в различни игри и забавни апликации.

Въпреки всичко MacBook Pro 2016 е може би най-разочароващия ъпгрейд, според потребителите. Премахването на редица портове и необходимостта от цял куп кабели и адаптери за свързване, направиха тазгодишните дългоочаквани лаптопи най-голямото разочарование за феновети на компанията. Това разбира се потвърди, че слабостта й не са компютрите и вниманието й е насочено повече към iPhone.

iPhone 7 – вчерашния смартфон днес!

През септември Apple представи iPhone 7, който на пръв поглед е почти идентичен с предшествениците си. За критиците, които го наричаха сукчен, трябва да споменем, че той притежава няколко основни разлики, които не са за пренебрегване!

На първо място iPhone 7 е водоустойчив. Това разбира се не означава, че можете да го изпуснете в тоалетната, без да се притеснявате за гаранцията, но все пак е една важна стъпка в правилната посока. Имаме и нов, по-бърз и ефективен процесор, оптимизирана камера и липсващ жак за слушалки. Да, именно добре познатият ни 3.5 мм жак се оказа ябълката на раздора след премиерата на iPhone 7 и раздели феновете на две групи, едната от които беше недоволна от липсата му, а другата с лека ръка я пренебрегна, за сметка на по-новия хардуер.

Тук безспорно звездата е iPhone 7 Plus, който идва с невероятна двойна камера и определено е предпочитания модел.

AirPods – по-добре късно, от колкото никога!

Тук идва и следващото нововъведение от страна на Apple – безжичните слушалки AirPods, които тя представи заедно с iPhone 7. За съжаление обаче, те се забавих непредвидено и станаха достъпни за покупка едва преди броени дни.

Apple е изключетелно сдържана по отношение на официалната стаистика за продажбите на iPhone 7 и в резултат на това няма точна информация за тях, но според анализаторите, моделът се продава неочаквано добре.

Apple Watch Series 2 – удобни и функционални, но и силно пренебрегвани!

Да не забравяме и новото поколение умни часовници Apple Watch, което беше представено заедно с iPhone 7 и което безспорно се радва на редица подобрения, но за тях някак си се говори по-малко и може би остават в сянката но останалите продукти на компанията.

Софтуерът

Не трябва да пропускаме и новата операционан система iOS 10, която безспорно донесе редица нови функции, но заедно с тях дойдоха и пробелмите. Много потребители, от всички краища на света се оплакват от проблеми с батерията, което стана прична Apple да пусне програма за безплатната им смяна за малка част от моделите iPhone 6s, произведени между септември и октомври миналата година, но като цяло това не се оказа много ефективно решение, тъй като са засегнати много други устройства. Компанията продължава работата си по отстраняване на проблема и на път вече е iOS 10.2.1, на която се възлагат големи надежди.

Заключение

Така съвсем на кратко можем да обобщим изминалата 2016 година по отношение на любимата ни компания. Можем само да се надяваме, че 2017 ще бъде по-добра, тъй като предстои премиерата на десетия юбилеен модел iPhone 8, на който се възлагат големи надежди, както от страна на потребителите, така и на Apple. Има реален шанс да видим и освежаване на iMac и Mac Pro, които отчаяно се нуждаят от това, но в крайна сметка, какви са плановете на гиганта за 2017 година, можем само да гадаем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This