Изберете Страница

Apple представи новото поколение MacBook Pro и Mac mini с чипове M2

Apple току-що обяви пускането на нов Mac mini, който вече ще включва чипа M2, както и Pro версията на чипа. Това е първия път, когато компанията въвежда Pro-tier чипове в Mac mini, който преди това се предлагаше само с базовия чип M1, използван в MacBook Air.

Задно с това гигантът пусна и нови 14-инчови и 16-инчови модели MacBook Pro с най-новите си чипове M2 Pro и M2 Max. Компанията не проведе пресконференция за пускането на тези нови модели, но пусна 19-минутен видеоклип в YouTube, посветен на новите модели M2 Pro и M2 Max, които заменят по-старите от края на 2021 г. Машините са проектирани да предложи подобрена производителност и ефективност в сравнение с предишното поколение.

Последното поколение модели MacBook Pro включваше чиповете M1 Pro и M1 Max, които имаха 10-ядрен CPU, 32-ядрен GPU и 16-ядрен Neural Engine, с поддръжка на 64GB памет и 8TB SSD. Но този нов MacBook Pro е оборудван с чипсетите M2 и M2 Pro.

Чипът M2 първоначално беше представен за моделите MacBook Air от по-нисък клас и 13-инчовите MacBook Pro, преди да бъде включен в новите 14-инчови и 16-инчови модели MacBook Pro. Моделът M2 Pro идва с 12-ядрен процесор, 19-ядрен графичен процесор и до 32 GB обединена памет, докато моделът M2 Max има 38-ядрен графичен процесор и поддръжка за 96 GB обединена памет.

Чипът M2 Pro има двойно повече транзистори в сравнение с чипа M2 и с 20% повече от чипа M1 Pro. Той също така включва 200GB/s унифицирана честотна лента на паметта, което е двойно повече от обикновения M2 чип. Чипът M2 Max има същия 12-ядрен процесор като M2 Pro, но по-мощен графичен процесор.

Освен това най-новите модели MacBook Pro също включват разширени функции като Wi-Fi 6E3 – най-новата Wi-Fi технология, която предлага по-бързи скорости, по-добра производителност и по-ниска латентност от Wi-Fi 6, както и усъвършенстван HDMI порт, който поддържа 8K дисплеи при 60Hz и 4K дисплеи при 240Hz. Това позволява възпроизвеждане на видео с висока разделителна способност и плавно игрово изживяване.

Новите MacBook Pro се предлагат и с преработена клавиатура и сензорна лента, които предлагат по-удобно изживяване при писане и лесен достъп до често използвани приложения и функции. Новите модели са оборудвани и с по-голяма батерия, която осигурява по-дълъг живот и позволява на потребителите да работят и играят повече, без да е необходимо да зареждат.

Най-новите модели MacBook Pro са предназначени за професионалисти, които се нуждаят от машини с висока производителност за работата си. Те са идеални за редактиране на видео, графичен дизайн, музикално производство и други взискателни задачи. Те са оборудвани и с усъвършенствани функции за сигурност, като Touch ID и чип за сигурност Apple T2, които осигуряват допълнителен слой защита за личните и професионалните данни на потребителите.

Що се отнася до цените, 14-инчовият MacBook Pro с чип M2 Pro започва от $1999, а 16-инчовият модел от $2499. И двата модела са достъпни за покупка онлайн и ще бъдат налични в магазините на Apple на 24 януари, но вече са достъпни за покупка онлайн.

Връщайки се на новия Mac mini, според прессъобщението базовата конфигурация му включва M2 чип, 8GB RAM и 256GB памет, с HDMI порт, Gigabit Ethernet и стандартен жак за слушалки, заедно с два USB-A порта и два Thunderbolt 4 (USB-C) портове, което е надстройка от портовете Thunderbolt 3 на предишното поколение. Тази конфигурация ще бъде на цена от $599 и вече е налична за поръчка, а продажбите започват на 24 януари.

За тези, които се нуждаят от повече мощност, Mac mini ще се предлага и в конфигурация M2 Pro, която включва 16 GB RAM, 512 GB SSD памет и допълнителни два порта Thunderbolt 4 заедно с портовете, които вече са налични в стандартния модел M2. Тази конфигурация ще бъде на цена от $1299, повече от два пъти цената на базовия модел.

Чипът M2 Max, който е една от по-мощните серии чипове на Apple, в момента се предлага само в MacBook Pro. Apple ревизира последно Mac mini през 2020 г., но не актуализира спецификациите му, когато M1 Pro и M1 Pro Max дебютираха в края на 2021 г. Чипът M2 беше представен за първи път през юни 2022 г. на MacBook Air и 13-инчовия MacBook Pro и по-късно разширен до iPad Pro, това е първият път, когато се появи на настолно устройство.

Като цяло, новият Mac mini е значителен ъпгрейд спрямо своя предшественик и предлага мощно, компактно и универсално устройство, което е подходящо както за лична, така и за професионална употреба. Той също така е и страхотна опция за тези, които искат да надстроят своя Mac mini и да се възползват от най-новите технологии на Apple.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This