Изберете страница

Apple планира да разреши алтернативи на App Store от трети страни за iPhone

Apple планира монументална промяна в App Store за iPhone, в отговор на задаващите се регулации в ЕС, твърди Bloomberg. Софтуерни инженери на компанията работят по проект за “разрешаване на алтернативни магазини за приложения” на iPhone и iPad, а промяната може да стане факт след iOS 17 догодина.

Според Bloomberg тези промени ще накарат Apple да разреши за пръв път външни магазини за приложение на iPhone и компанията отделя “значително количество ресурси за начинанието” , което се описва като “голям натиск за отваряне на ключови елементи от платформите й”. Като част от промените клиентите в крайна сметка ще могат да изтеглят софтуар от трети старни на своите iPhone и iPad, без да използват App Store.

Това решение е било посрещнато с критики от някои служители. Част от инженерите в компанията го разглеждат като “отвличане на вниманието от типичното ежедневно разработване на бъдещи функции”. Това всъщност е непопулярна инициатива в цялата компания, като се има предвид, че тя е прекарала години, заклеймявайки необходимостта от “sideloading” – процесът на инсталиране на софтуер без използване на официалния App Store.

Лобирайки срещу новите европейски закони, Apple твърди, че този метод може да постави опасни приложения на устройствата на потребителите и да подкопае поверителността. Компанията се стреми промените да бъдат готови като част от актуализацията iOS 17 за следващата година, която ще е в съответствие с изискванията. Работата се ръководи от Андреас Вендкер, вицепрезидент по софтуерно инженерство в Apple, който докладва директно на Крейг Федериги. В допълнение към инженерните екипи, екипът за услуги на компанията също участва. Джеф Робин, “най-добрият инженерен мениджър на услугите” на Apple, ръководи усилията й от тази страна и докладва на Еди Кю.

Apple обмисля “идеята да наложи определени изисквания за сигурност, дори ако софтуерът се разпространява извън нейния магазин”. Тези приложения може да изискват проверка от компанията, а процесът може да се облага с такса за разработчиците.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This