Изберете Страница

Apple планира да разреши алтернативи на App Store от трети страни за iPhone

Apple планира монументална промяна в App Store за iPhone, в отговор на задаващите се регулации в ЕС, твърди Bloomberg. Софтуерни инженери на компанията работят по проект за “разрешаване на алтернативни магазини за приложения” на iPhone и iPad, а промяната може да стане факт след iOS 17 догодина.

Според Bloomberg тези промени ще накарат Apple да разреши за пръв път външни магазини за приложение на iPhone и компанията отделя “значително количество ресурси за начинанието” , което се описва като “голям натиск за отваряне на ключови елементи от платформите й”. Като част от промените клиентите в крайна сметка ще могат да изтеглят софтуар от трети старни на своите iPhone и iPad, без да използват App Store.

Това решение е било посрещнато с критики от някои служители. Част от инженерите в компанията го разглеждат като “отвличане на вниманието от типичното ежедневно разработване на бъдещи функции”. Това всъщност е непопулярна инициатива в цялата компания, като се има предвид, че тя е прекарала години, заклеймявайки необходимостта от “sideloading” – процесът на инсталиране на софтуер без използване на официалния App Store.

Лобирайки срещу новите европейски закони, Apple твърди, че този метод може да постави опасни приложения на устройствата на потребителите и да подкопае поверителността. Компанията се стреми промените да бъдат готови като част от актуализацията iOS 17 за следващата година, която ще е в съответствие с изискванията. Работата се ръководи от Андреас Вендкер, вицепрезидент по софтуерно инженерство в Apple, който докладва директно на Крейг Федериги. В допълнение към инженерните екипи, екипът за услуги на компанията също участва. Джеф Робин, “най-добрият инженерен мениджър на услугите” на Apple, ръководи усилията й от тази страна и докладва на Еди Кю.

Apple обмисля “идеята да наложи определени изисквания за сигурност, дори ако софтуерът се разпространява извън нейния магазин”. Тези приложения може да изискват проверка от компанията, а процесът може да се облага с такса за разработчиците.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This