Изберете страница

Apple планира да постави Face ID и notch в MacBook Pro и iMac

Apple възнамерява да внесе биометричната система за идентификация Face ID в своята гама Mac, което включва както преносимите компютри, така и настолните машини. Това става ясно от заявка за патент на компанията, въпреки че за тази стъпка се говореше и преди.

Всъщност така, както Touch ID си проправи път кам iPad, а след това и MacBook Pro/Air, така и Face ID ще достигне до компютрите на гиганта.

В документите се описва “модул за разпознаване на светлина и определяне на потребител на компютърно устройство” и се подчертава това, как потребителите съхраняват чувствителна информация в своите компютри, които се използват за извършване на все по-сложна работа и имат нужда от по-висока защита. Добавянето на Face ID би предотвратило достъпа на неоторизирани лица до информацията, чрез сложна система за идентификация и механизми за удостоверяване. Поради ограниченията във вътрешното пространство, модулът за разпознаване на светлина включва излъчвател, който е в състояние да излъчва предварително определен светлинен модел и светодекодер, който може да го разчита. Патентът обхваща подробности относно спецификата на използване на светлинноточков проектор и интерпретирането на резултатите, но в общи линии става ясно, че системата ще е разположена в прорез, въпреки че е възможно той да не е точно като този на iPhone.

Apple непрекъснато изследва различни технологии, както и начините за тяхното прилагане, а заявката за патент не е доказателство, че такъв продук ще се появи на пазара, но все пак е логично да очакваме Face ID да достигне и до други устройства, освен iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This