Apple възнамерява да внесе биометричната система за идентификация Face ID в своята гама Mac, което включва както преносимите компютри, така и настолните машини. Това става ясно от заявка за патент на компанията, въпреки че за тази стъпка се говореше и преди.

Всъщност така, както Touch ID си проправи път кам iPad, а след това и MacBook Pro/Air, така и Face ID ще достигне до компютрите на гиганта.

В документите се описва “модул за разпознаване на светлина и определяне на потребител на компютърно устройство” и се подчертава това, как потребителите съхраняват чувствителна информация в своите компютри, които се използват за извършване на все по-сложна работа и имат нужда от по-висока защита. Добавянето на Face ID би предотвратило достъпа на неоторизирани лица до информацията, чрез сложна система за идентификация и механизми за удостоверяване. Поради ограниченията във вътрешното пространство, модулът за разпознаване на светлина включва излъчвател, който е в състояние да излъчва предварително определен светлинен модел и светодекодер, който може да го разчита. Патентът обхваща подробности относно спецификата на използване на светлинноточков проектор и интерпретирането на резултатите, но в общи линии става ясно, че системата ще е разположена в прорез, въпреки че е възможно той да не е точно като този на iPhone.

Apple непрекъснато изследва различни технологии, както и начините за тяхното прилагане, а заявката за патент не е доказателство, че такъв продук ще се появи на пазара, но все пак е логично да очакваме Face ID да достигне и до други устройства, освен iPhone.