Изберете страница

Apple планира да постави Face ID и notch в MacBook Pro и iMac

Apple възнамерява да внесе биометричната система за идентификация Face ID в своята гама Mac, което включва както преносимите компютри, така и настолните машини. Това става ясно от заявка за патент на компанията, въпреки че за тази стъпка се говореше и преди.

Всъщност така, както Touch ID си проправи път кам iPad, а след това и MacBook Pro/Air, така и Face ID ще достигне до компютрите на гиганта.

В документите се описва “модул за разпознаване на светлина и определяне на потребител на компютърно устройство” и се подчертава това, как потребителите съхраняват чувствителна информация в своите компютри, които се използват за извършване на все по-сложна работа и имат нужда от по-висока защита. Добавянето на Face ID би предотвратило достъпа на неоторизирани лица до информацията, чрез сложна система за идентификация и механизми за удостоверяване. Поради ограниченията във вътрешното пространство, модулът за разпознаване на светлина включва излъчвател, който е в състояние да излъчва предварително определен светлинен модел и светодекодер, който може да го разчита. Патентът обхваща подробности относно спецификата на използване на светлинноточков проектор и интерпретирането на резултатите, но в общи линии става ясно, че системата ще е разположена в прорез, въпреки че е възможно той да не е точно като този на iPhone.

Apple непрекъснато изследва различни технологии, както и начините за тяхното прилагане, а заявката за патент не е доказателство, че такъв продук ще се появи на пазара, но все пак е логично да очакваме Face ID да достигне и до други устройства, освен iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This