Изберете страница

Apple планира да ограничи USB-C порта на iPhone 15 по същия начин като Lightning

Apple планира да ограничи USB-C порта на iPhone 15 по същия начин като Lightning, твърдят последните слухове в китайската социална мрежа Weibo. Както портът, така и придружаващият го кабел за зареждане ще разполагат с чип за удостоверяване, който потеницално ограничава тяхната функционалност с неодобрени от компанията аксесоари.

Спекулира се, че Apple е разработила свой собствен вариант на USB-C за тазгодишното поколение iPhone 15, а информацията идва от потребители, който твърди, че е експерт по интегрални схеми с 25-годишен опит в работата с процесорите Pentium на Intel. Чиповете, за които става въпрос, се използват за управление на споделянето на информация между устройствата. От въвеждането им през 2012 година, сертифицираните и MFi Lightning портове и конектори съдържат малка интегрална схема, която потвърждава автентичността на частите, включени във връзката. Несертифицираните кабели не разполагат с такива чипове, което често извежда на екран предупреждението, че аксесоарът не се поддържа.

Чипът за удостоверяване позволява на Apple да насърчава клиентите да купуват оригинални аксесоари за iPhone, а от своя страна компанията получава комисионна за MFi-сертифицираните такива. По този начин обаче, гигантът се справя и с фалшивите и потенциално опасни аксесоари.

Този слух изглежда предполага, че Apple e разработила персонализиран чип за USB-C портовете на iPhone 15, кабелите за зареждане и техните MFi-сертифицирани аксесоари. Трябва да отбележим обаче, че USB-C портът на iPad 10-то поколение, iPad mini, iPad Air и iPad Pro, не съдържа подобен чип, което означава, че ако слухът е верен, той ще дебютира в iPhone 15.

Не е ясно дали тази промяна може да има сериозни последствия върху функционалността на новите устройства, но е възможно компанията да ограничи функции като бързо зареждане и високоскоростен трансфер на данни до собствените си и сертифицирани кабели.

Според известният анализатор Минг-Чи Куо, USB-C портът на iPhone 15 и 15 Plus ще остане ограничен до скорости на USB 2.0, също като Lightning, а двата Pro модеал в серията ще получат възможност за по-високи скорости на зареждане и трансфер. В резултат на това единствената разлика между Lightning и USB-C портовете на базовите модели ще е физическата форма на конектора.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This