Изберете Страница

Apple планира да ограничи USB-C порта на iPhone 15 по същия начин като Lightning

Apple планира да ограничи USB-C порта на iPhone 15 по същия начин като Lightning, твърдят последните слухове в китайската социална мрежа Weibo. Както портът, така и придружаващият го кабел за зареждане ще разполагат с чип за удостоверяване, който потеницално ограничава тяхната функционалност с неодобрени от компанията аксесоари.

Спекулира се, че Apple е разработила свой собствен вариант на USB-C за тазгодишното поколение iPhone 15, а информацията идва от потребители, който твърди, че е експерт по интегрални схеми с 25-годишен опит в работата с процесорите Pentium на Intel. Чиповете, за които става въпрос, се използват за управление на споделянето на информация между устройствата. От въвеждането им през 2012 година, сертифицираните и MFi Lightning портове и конектори съдържат малка интегрална схема, която потвърждава автентичността на частите, включени във връзката. Несертифицираните кабели не разполагат с такива чипове, което често извежда на екран предупреждението, че аксесоарът не се поддържа.

Чипът за удостоверяване позволява на Apple да насърчава клиентите да купуват оригинални аксесоари за iPhone, а от своя страна компанията получава комисионна за MFi-сертифицираните такива. По този начин обаче, гигантът се справя и с фалшивите и потенциално опасни аксесоари.

Този слух изглежда предполага, че Apple e разработила персонализиран чип за USB-C портовете на iPhone 15, кабелите за зареждане и техните MFi-сертифицирани аксесоари. Трябва да отбележим обаче, че USB-C портът на iPad 10-то поколение, iPad mini, iPad Air и iPad Pro, не съдържа подобен чип, което означава, че ако слухът е верен, той ще дебютира в iPhone 15.

Не е ясно дали тази промяна може да има сериозни последствия върху функционалността на новите устройства, но е възможно компанията да ограничи функции като бързо зареждане и високоскоростен трансфер на данни до собствените си и сертифицирани кабели.

Според известният анализатор Минг-Чи Куо, USB-C портът на iPhone 15 и 15 Plus ще остане ограничен до скорости на USB 2.0, също като Lightning, а двата Pro модеал в серията ще получат възможност за по-високи скорости на зареждане и трансфер. В резултат на това единствената разлика между Lightning и USB-C портовете на базовите модели ще е физическата форма на конектора.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This