Изберете страница

Apple патентова iPhone и Apple Watch с циркониеви компоненти

Apple проучва възможността да използва керамика за корпуса на бъдещите си устройства, твърди Forbes. Компанията е патентовала iPhone и Apple Watch с текстурирани циркониеви компоненти и матово покритие.

Според изображенията в патента, цирконий може да се използва за задния панел на iPhone, който ще има кръгъл ценрален елемент с логото на компанията. Матовото покритие може би ще е запазено за Pro/Pro Max моделите и би им подхождало много.

Цирконият е сред по-леките материали, които могат да оцелеят при падане и не се надраскват. Той се счита за най-издръжливата монолитна керамика с висока твърдост, здравина, издръжливост и устойчивост на химическа корозия и се използва като заместител на диаманта в бижута. По-здрав е от повечето обикновени метални сплави и компенсира ефектите и износването, затова и се използва в медицината за изкуствени зъбни коронки, тазобедрени стави и други импланти.

За съжаление няма идеален материал и цирконият не прави изключние. Неговият основен недостатък е, че е значително по-скъп за производство, което евентуално би увеличило цената на iPhone в бъдеще. Възможно е разбира се Appleда не използва чист цирконий, а просто да го добави към алуминиеви или стоманени сплави, което ще подобри значително техните механични свойства и цялостна устойчивост.

Точно това намеква компанията в патента, заявявайки, че “компонентът на базата на цирконий може да бъде образуван от керамика, като например частично стабилизирана циркониева керамика или закалена циркониева керамика с алуминий”. Разбира се това няма да е първият път, когато ще срещнем керамика в телефони, защото Xiaomi и Samsung вече имат устройства с керамични корпуси. Тепърва обаче предстои керамиката да се наложи на пазара, а Apple вече има опит с керамичните модели Apple Watch в гамата си.

Логично можем да предположим, че компанията ще продължи да диференцира своите стандартни и Pro модели и керамиката може да стане още една част от тази стратегия. За момента обаче всичко е само поредния патент на гиганта, а кога и дали той ще се превърне в реални устройства, няма как да знаем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This