Изберете Страница

Apple патентова iPhone и Apple Watch с циркониеви компоненти

Apple проучва възможността да използва керамика за корпуса на бъдещите си устройства, твърди Forbes. Компанията е патентовала iPhone и Apple Watch с текстурирани циркониеви компоненти и матово покритие.

Според изображенията в патента, цирконий може да се използва за задния панел на iPhone, който ще има кръгъл ценрален елемент с логото на компанията. Матовото покритие може би ще е запазено за Pro/Pro Max моделите и би им подхождало много.

Цирконият е сред по-леките материали, които могат да оцелеят при падане и не се надраскват. Той се счита за най-издръжливата монолитна керамика с висока твърдост, здравина, издръжливост и устойчивост на химическа корозия и се използва като заместител на диаманта в бижута. По-здрав е от повечето обикновени метални сплави и компенсира ефектите и износването, затова и се използва в медицината за изкуствени зъбни коронки, тазобедрени стави и други импланти.

За съжаление няма идеален материал и цирконият не прави изключние. Неговият основен недостатък е, че е значително по-скъп за производство, което евентуално би увеличило цената на iPhone в бъдеще. Възможно е разбира се Appleда не използва чист цирконий, а просто да го добави към алуминиеви или стоманени сплави, което ще подобри значително техните механични свойства и цялостна устойчивост.

Точно това намеква компанията в патента, заявявайки, че “компонентът на базата на цирконий може да бъде образуван от керамика, като например частично стабилизирана циркониева керамика или закалена циркониева керамика с алуминий”. Разбира се това няма да е първият път, когато ще срещнем керамика в телефони, защото Xiaomi и Samsung вече имат устройства с керамични корпуси. Тепърва обаче предстои керамиката да се наложи на пазара, а Apple вече има опит с керамичните модели Apple Watch в гамата си.

Логично можем да предположим, че компанията ще продължи да диференцира своите стандартни и Pro модели и керамиката може да стане още една част от тази стратегия. За момента обаче всичко е само поредния патент на гиганта, а кога и дали той ще се превърне в реални устройства, няма как да знаем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This