Изберете страница

Apple патентова iPhone и Apple Watch с циркониеви компоненти

Apple проучва възможността да използва керамика за корпуса на бъдещите си устройства, твърди Forbes. Компанията е патентовала iPhone и Apple Watch с текстурирани циркониеви компоненти и матово покритие.

Според изображенията в патента, цирконий може да се използва за задния панел на iPhone, който ще има кръгъл ценрален елемент с логото на компанията. Матовото покритие може би ще е запазено за Pro/Pro Max моделите и би им подхождало много.

Цирконият е сред по-леките материали, които могат да оцелеят при падане и не се надраскват. Той се счита за най-издръжливата монолитна керамика с висока твърдост, здравина, издръжливост и устойчивост на химическа корозия и се използва като заместител на диаманта в бижута. По-здрав е от повечето обикновени метални сплави и компенсира ефектите и износването, затова и се използва в медицината за изкуствени зъбни коронки, тазобедрени стави и други импланти.

За съжаление няма идеален материал и цирконият не прави изключние. Неговият основен недостатък е, че е значително по-скъп за производство, което евентуално би увеличило цената на iPhone в бъдеще. Възможно е разбира се Appleда не използва чист цирконий, а просто да го добави към алуминиеви или стоманени сплави, което ще подобри значително техните механични свойства и цялостна устойчивост.

Точно това намеква компанията в патента, заявявайки, че “компонентът на базата на цирконий може да бъде образуван от керамика, като например частично стабилизирана циркониева керамика или закалена циркониева керамика с алуминий”. Разбира се това няма да е първият път, когато ще срещнем керамика в телефони, защото Xiaomi и Samsung вече имат устройства с керамични корпуси. Тепърва обаче предстои керамиката да се наложи на пазара, а Apple вече има опит с керамичните модели Apple Watch в гамата си.

Логично можем да предположим, че компанията ще продължи да диференцира своите стандартни и Pro модели и керамиката може да стане още една част от тази стратегия. За момента обаче всичко е само поредния патент на гиганта, а кога и дали той ще се превърне в реални устройства, няма как да знаем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This