Изберете страница

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Всички знаят колко трудно, да не кажем невъзможно е използването на телефона с мокри ръце. Това обаче би могло да се промени, тъй като Apple получи нов патент от службата за патенти и търговски марки на САЩ, описващ промени на функциите на електронно устройство във влажна среда и съответно може да улесни използването на iPhone при дъжд например.

Компанията планира дисплеят на iPhone да се адаптира към влага, независимо дали това е лек дъжд, постоянна струя или устройството се използва под вода. В документите се описва как фалшивите почуквания по екрана, генерирани от капките, ще се откриват от технологията, посочена в патента и ще бъдат елиминирани. Екранните контроли ще могат да се променят с увеличаване на бутоните и отдалечаването им един от друг за по-голяма точност при писане при мокър екран.

Капацитивният дисплей на iPhone ще се промени автоматично към чувствителен на натиск, подобно на вече използваната от компанията технология Force Touch или 3D Touch. Така, за да елиминира фалшивите докосвания от капките, Apple ще изисква по-голям натиск с пръсти, който ще се променя в съответствие с интензивността на дъжа.

Изображение в патента показва приложение с настройка за сух, мокър и подводен режим, като в зависимост от него ще се извършват и съответните промени по интерфейса на камерата. Така при мокър режим ще се премахват някои функции, докато в подводен едни контроли ще се заменят с други много големи бутони, по-лесни за активиране под вода, но с ограничена функционалност.

Дисплеят на телефона ще визуализира и текущата дълбочина, на която се намира устройството, за да може потребителят да го поддържа в приемливи за водоустойчивостта му граници. Apple ще се погрижи за разширяване на размера и промените в местоположението на бутоните на потребителския интерфейс на камерата, за да гарантира, че те няма да бъдат объркани от потребителите.

Разбира се тези фантастични функции са само част от поредния патент, получен от компанията и нищо не гарантира, че те ще бъдат реализирани в бъдещи продукти, но е интересно да видим върху какви идеи работи гигантът, преди да ни изненада със следващия модел iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This