Изберете страница

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Всички знаят колко трудно, да не кажем невъзможно е използването на телефона с мокри ръце. Това обаче би могло да се промени, тъй като Apple получи нов патент от службата за патенти и търговски марки на САЩ, описващ промени на функциите на електронно устройство във влажна среда и съответно може да улесни използването на iPhone при дъжд например.

Компанията планира дисплеят на iPhone да се адаптира към влага, независимо дали това е лек дъжд, постоянна струя или устройството се използва под вода. В документите се описва как фалшивите почуквания по екрана, генерирани от капките, ще се откриват от технологията, посочена в патента и ще бъдат елиминирани. Екранните контроли ще могат да се променят с увеличаване на бутоните и отдалечаването им един от друг за по-голяма точност при писане при мокър екран.

Капацитивният дисплей на iPhone ще се промени автоматично към чувствителен на натиск, подобно на вече използваната от компанията технология Force Touch или 3D Touch. Така, за да елиминира фалшивите докосвания от капките, Apple ще изисква по-голям натиск с пръсти, който ще се променя в съответствие с интензивността на дъжа.

Изображение в патента показва приложение с настройка за сух, мокър и подводен режим, като в зависимост от него ще се извършват и съответните промени по интерфейса на камерата. Така при мокър режим ще се премахват някои функции, докато в подводен едни контроли ще се заменят с други много големи бутони, по-лесни за активиране под вода, но с ограничена функционалност.

Дисплеят на телефона ще визуализира и текущата дълбочина, на която се намира устройството, за да може потребителят да го поддържа в приемливи за водоустойчивостта му граници. Apple ще се погрижи за разширяване на размера и промените в местоположението на бутоните на потребителския интерфейс на камерата, за да гарантира, че те няма да бъдат объркани от потребителите.

Разбира се тези фантастични функции са само част от поредния патент, получен от компанията и нищо не гарантира, че те ще бъдат реализирани в бъдещи продукти, но е интересно да видим върху какви идеи работи гигантът, преди да ни изненада със следващия модел iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This