Изберете Страница

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Всички знаят колко трудно, да не кажем невъзможно е използването на телефона с мокри ръце. Това обаче би могло да се промени, тъй като Apple получи нов патент от службата за патенти и търговски марки на САЩ, описващ промени на функциите на електронно устройство във влажна среда и съответно може да улесни използването на iPhone при дъжд например.

Компанията планира дисплеят на iPhone да се адаптира към влага, независимо дали това е лек дъжд, постоянна струя или устройството се използва под вода. В документите се описва как фалшивите почуквания по екрана, генерирани от капките, ще се откриват от технологията, посочена в патента и ще бъдат елиминирани. Екранните контроли ще могат да се променят с увеличаване на бутоните и отдалечаването им един от друг за по-голяма точност при писане при мокър екран.

Капацитивният дисплей на iPhone ще се промени автоматично към чувствителен на натиск, подобно на вече използваната от компанията технология Force Touch или 3D Touch. Така, за да елиминира фалшивите докосвания от капките, Apple ще изисква по-голям натиск с пръсти, който ще се променя в съответствие с интензивността на дъжа.

Изображение в патента показва приложение с настройка за сух, мокър и подводен режим, като в зависимост от него ще се извършват и съответните промени по интерфейса на камерата. Така при мокър режим ще се премахват някои функции, докато в подводен едни контроли ще се заменят с други много големи бутони, по-лесни за активиране под вода, но с ограничена функционалност.

Дисплеят на телефона ще визуализира и текущата дълбочина, на която се намира устройството, за да може потребителят да го поддържа в приемливи за водоустойчивостта му граници. Apple ще се погрижи за разширяване на размера и промените в местоположението на бутоните на потребителския интерфейс на камерата, за да гарантира, че те няма да бъдат объркани от потребителите.

Разбира се тези фантастични функции са само част от поредния патент, получен от компанията и нищо не гарантира, че те ще бъдат реализирани в бъдещи продукти, но е интересно да видим върху какви идеи работи гигантът, преди да ни изненада със следващия модел iPhone.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This