Изберете страница

Apple патентова бимодална система за обратно зареждане на iPhone

Нова патентна заявка на Apple разкрива използването на бимодална система за обратно зареждане в бъдещите iPhone, която потенциално може да позволи на телефоните да зареждат безжично аксесоари. Това съвпада с множество слухове, които се разпространяват през последните години относно тази функция.

През октомври 2020 година MacRumors съобщи за подаване на FCC, което подкрепя идеята за обратно зареждане на iPhone, но през февруари 2021 година Марк Гърман заяви, че аксесоарите за безжично зареждане са малко вероятни в близко бъдеще.

Новата патентна заявка, публикувана от Службата за патенти и търговски марки на САЩ миналия четвъртък, се отнася до система за безжично зареждане, използваща бимодални компоненти за манитно подравняване на устройствата. В момента безжичната система на гърба на iPhone е ограничена до голяма намотка, която не може да поддържа зареждане на по-малки устройства като Apple Watch например.

Патентната история на компанията включва технологии за безжично зареждане, които използват електромагнитна индукция за зареждане на преносими електронни усторйства без нужда от кабел за зареждане. Например някои преносими устройства могат да се зареждат, като просто бъдат поставени върху повърхността на безжично зарядно. Предавателната намотка, разположена под зареждащата повърхност, се задвижва с променлив ток, който произвежда променящ се във времето магнитен поток, който пък индуцира ток в съответната приемна намотка в преносимото електронно устройство.

Понякога обаче подравянването на магнитите може да бъде трудно да се настрои правилно, което пък влияе на ефективността на преноса на енергия. За да се реши този проблем, новият патент на Apple въвежда компоненти за бимодално магнитно подравняване, които могат да привличат и задържат чифт устройства в желаното подравняване. Те могат да включват първични и вторични компоненти, всеки от които има пръстеновидно разположени магнити с фиксирано разположение на полюсите. Когато първичният, така и вторичният компонент се доближат един до друг, те ще привлекат и задържат устройствата в желаното подравняване.

Бимодалната система за обратно зареждане на бъдещите iPhone може потенциално да позволи на телефона да презарежда безжично аксесоари, благодарение на използването на тези компоненти за магнитно подравняване. Въпреки че все още не е ясно кога тази технология ще бъде внедрена, патентната заявка сочи, че Apple проучва възможностите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This