Изберете страница

Apple патентова бимодална система за обратно зареждане на iPhone

Нова патентна заявка на Apple разкрива използването на бимодална система за обратно зареждане в бъдещите iPhone, която потенциално може да позволи на телефоните да зареждат безжично аксесоари. Това съвпада с множество слухове, които се разпространяват през последните години относно тази функция.

През октомври 2020 година MacRumors съобщи за подаване на FCC, което подкрепя идеята за обратно зареждане на iPhone, но през февруари 2021 година Марк Гърман заяви, че аксесоарите за безжично зареждане са малко вероятни в близко бъдеще.

Новата патентна заявка, публикувана от Службата за патенти и търговски марки на САЩ миналия четвъртък, се отнася до система за безжично зареждане, използваща бимодални компоненти за манитно подравняване на устройствата. В момента безжичната система на гърба на iPhone е ограничена до голяма намотка, която не може да поддържа зареждане на по-малки устройства като Apple Watch например.

Патентната история на компанията включва технологии за безжично зареждане, които използват електромагнитна индукция за зареждане на преносими електронни усторйства без нужда от кабел за зареждане. Например някои преносими устройства могат да се зареждат, като просто бъдат поставени върху повърхността на безжично зарядно. Предавателната намотка, разположена под зареждащата повърхност, се задвижва с променлив ток, който произвежда променящ се във времето магнитен поток, който пък индуцира ток в съответната приемна намотка в преносимото електронно устройство.

Понякога обаче подравянването на магнитите може да бъде трудно да се настрои правилно, което пък влияе на ефективността на преноса на енергия. За да се реши този проблем, новият патент на Apple въвежда компоненти за бимодално магнитно подравняване, които могат да привличат и задържат чифт устройства в желаното подравняване. Те могат да включват първични и вторични компоненти, всеки от които има пръстеновидно разположени магнити с фиксирано разположение на полюсите. Когато първичният, така и вторичният компонент се доближат един до друг, те ще привлекат и задържат устройствата в желаното подравняване.

Бимодалната система за обратно зареждане на бъдещите iPhone може потенциално да позволи на телефона да презарежда безжично аксесоари, благодарение на използването на тези компоненти за магнитно подравняване. Въпреки че все още не е ясно кога тази технология ще бъде внедрена, патентната заявка сочи, че Apple проучва възможностите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This