Apple продължава да е най-ценната марка в света за четвърта година, според класацията на Interbrand.

Стойността на американския гигант нарастна с 5%, надвишавайки 178 милиарда долара, като така компанията отново изпреварва Google, Microsoft и Samsung, въпреки по-слабите продажби на iPhone, отчетени за пръв път в историята й, през миналото тримесечие.

interbrand-apple-2016

По този начин Apple доказа стойността на своята екосистема, а анализаторите посочват, че компанията има добри продукти и нейният софтуер и хардуер се свързва не само с красивия дизайн, но и с оперативната съвместимост, което заслужено й носи първото място за четвърта поредна година.

Coca-Cola, Toyota, Mercedes-Benz и GE са единствените компании, извън технологичната индустрия, които допълват десетката в класацията за най-скъп бранд. Всъщност тя включва 100 бранда, от които 28 са в технологичния сектор.

Facebook е определена като една от най-бързо растящите марки, като се придвижва от 29 на 23 място. Lenovo също се присъедини кам водещите брандове, заставайки на позиция номер 100 и е втората китайска компания, след Huawei, която е позиционирана на 88 място.

interbrand-top-growing-2016

Interbrand е една от няколкото компании, които публикуват ежегодно подобни класации, наред с Forbez и BrandZ. Apple се представя изключително добре в тези проучвания през последното десетилетие, като приходите й набъбват с всяка изминала година.

Методологията на Interbrand включва задълбочен анализ както на финансовите резултати, така и конкурентноспособността и способността на компаниите да влияят на избора на клиентите при покупка.