Изберете страница

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим основните в няколко реда.

На първо място, това е по-персонализируемият начален екран, който най-сетне ви дава свободата да поставяте иконите на приложенията там, където искате.

Ще разполагате и с опция за скриване на приложенията от началния екран. Също така вече ще е възможно да персонализирате цвета на иконите, а бутоните в ъглите на заключения екран вече ще могат да се променят според желанието ви, като няма да се ограничават само до фенерчето и камерата.

Вече ще можете да прелиствате няколко страници в контролния център, като управлението на мултимедията и функциите за интелигентен дом ще бъдат на видно място, а разработчиците на приложения от трети страни също ще имат достъп до него.

iOS 18 също така подобрява неприкосновеността на личния живот, като позволява да изисквате удостоверяване чрез Face ID за стартиране на всяко приложение по избор. Подобно заключване ще може да се зададе и за цяла папка с приложения, което означава, че неупълномощено лице няма да може да стартира дадено приложение без знанието на собственика на устройството. Освен това вече можете да контролирате кои контакти могат да бъдат достъпни от приложения на трети страни.

Приложението за съобщения става все по-изразително – вече ще можете да използвате всякакви емотикони в Tapback отговорите .

Налични са и нови опции за форматиране като удебелен шрифт, подчертаване, зачеркване и курсив. Също така ще можете да редактирате вече изпратени съобщения. Apple ще разшири и сателитните възможности на iPhone, като добави сателитни съобщения. Но най-вълнуваща е възможността за планиране на съобщенията. Apple потвърди, че приложението Messages ще премине към модерния стандарт RCS с iOS 18.

Вграденото приложение за поща също ще претърпи значителни промени. Apple ще добави автоматично сортиране на съобщенията по категории: плащания, актуализации и промоции.

За моментите, когато сте по-фокусирани върху игрите, отколкото върху работата, iOS 18 има нов Game Mode режим, който минимизира фоновата активност, за да увеличи максимално производителността и да сведе до минимум забавянето при използване на геймпади или AirPods. С добавянето на новия режим в iOS компанията се опитва да насърчи потребителите да играят повече игри на своите iPhone.

С iOS 18 Apple обещава най-голямата актуализация на приложението за снимки досега. Приложението вече е оптимизирано за работа с постоянно нарастващите библиотеки, които мнозина са натрупали през годините. В него вече има сортиране по лица и възможност за прикрепване на колекциите към горната част за по-бърз достъп.

Гласовият асистент Siri ще поддържа по-естествени взаимодействия и ще може да отговаря на много по-широк кръг от въпроси.

Siri също така ще може да извършва по-активни действия в приложенията от името на потребителя. Например, потребителят ще може да поиска от Siri да намери определена снимка, като я опише, да редактира изображение или да премести елементи в различни приложения.

Най-атрактивната промяна, която компанията представи обаче, безспорно е  Apple Intelligence – система с изкуствен интелект, която ще бъде част от iOS 18 и macOS.

Apple, която някога отказваше да използва термина „изкуствен интелект“, когато говореше за своите ИИ-функции сега се впуска надпреварата, където Google и Microsoft усилено въвеждат функции с изкуствен интелект от повече от година.

Тя ще разбира потребителя и неговия личен контекст в по-голяма степен, отколкото други услуги. Сред многото възможности на ИИ е възможността за лесно генериране на изображения при писане на съобщения, отговаряне на различни въпроси, предоставяне на текстови резюмета и други. iOS вече ще може да приоритизира известията по-интелигентно, като показва най-важните, преди да премине към пълния списък.

Компанията твърди, че функциите с изкуствен интелект ще се обработват локално в устройството, за да се запази поверителността на информацията. За да се възползвате от обаче ще ви трябва устройство с платформата A17 Pro или процесор от сериите M1, M2, M3 или M4. Сред вече съществуващите модели само iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max ще разполагат с новите ИИ-функции. Чиповете от серия М се използват във всички съвременни Mac компютри, както и в повечето iPad.

Apple въвежда и т.нар. „семантичен индекс“ – това означава, че ИИ ще събира лични данни, когато това е необходимо, и ще ги използва във всички приложения. Apple обещава, че тези данни ще бъдат защитени по сигурен начин.

Не всички ИИ-функции ще бъдат изпълнявани от самите устройства, затова при нужда изкуственият интелект ще се обръща към облак. Apple казва, че заявките и данните ще се изпращат в така наречения „частен облак“, като тези данни никога няма да се съхраняват на сървъри и компанията никога няма да има достъп до тях. Независими експерти ще проверят достоверността на твърденията на Apple.

Всички тези и други дребни подобрения ще пристигнат с iOS18 есента, а по-нетърпеливите потребители могат да ги тестват още с публичната бета версия другия месец.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This