Когато известният анализатор Минг-Чи Куо публикува бележките си към инвеститорите, един от основните акценти в тях беше прогнозата, че Apple ще прекрати предсрочно производството на своя iPhone X, поради недостатъчен интерес към него от страна на потребителите.

Подобни заглавия може и да звучат сензационно, но те нямат нищо общо с пазарната реалност и рационалността. Освен няколкото оценки на анализатори, всъщност ние нямаме никакви данни колко устройства е продала компанията, а тя не разбива резултатите от продажбите си по модели и въпреки, че следващата седмица те ще бъдат обявени официално, общото мнение, че продажбите на iPhone X не отговарят на очакванията не е свързано с тях. Ако Apple прекрати производството на десетия си юбилеен модел, това би имало връзка повече с бъдещите продажби, от колкото с миналите. Куо, който е смятан за надежден източник и добър анализатор, от месеци твъди, че компанията работи върху три нови устройства за тази година, с екрани от край до край и Face ID, като прогнозата му е, че едното ще бъде iPhone X Plus с 6.5 инчов OLED дисплей и корпус от неръждаема стомана, второто ще е по-евтин 6.1 инчов вариант с LCD екран, без 3D Touch функция и по средата ще има още едно с 5.8 инчав OLED дисплей и отново стоманен корпус, което реално ще наследи текущия модел iPhone X.

Най-евтиният модел според прогнозите на анализатора, ще се продава за около 750 – 800 долара, а като имаме предвид, че компанията поддържа продабите на по-старите си модели на по-ниски цени, след дебюта на новите, не е трудно да се сетим, че iPhone X ще бъде сериозен конкурент на този евтин модел с LCD екран. Това просто не може да се случи. Третирането на десетия юбилеен модел като жертвено агне, обаче не е правилния ход. Един сравнително евтин iPhone с екран от край до край, би могъл да помогне на компанията на пазари като Китай например, където тя е под натиска на местните производители на смартфони. Да не забравяме и факта, че когато дойде време за замяна на iPhone 5, Apple го замести с iPhone 5c с пластмасов корпус и по-ниска цена, но същия хардуер. Така че iPhone X със сигурност няма да бъде прекратен напълно. Тй свърши своята работа, като показа на хората какво може iPhone, но намаляването на цената му, която със сигурност е една от пречките пред по-големите продажби, би бил безспорно по-логичния ход, който Apple може да направи.