Изберете Страница

Apple може значително да увеличи цената на iPhone 14

В следствие на все по-нарастващата в световен мащаб инфлация, Apple може значително да увеличи цената на iPhone 14, твърди анализаторът Дан Айвс.

Тази година серията iPhone 14 отново ще съдържа четири модела, но mini ще бъде заменен от 6.7” iPhone 14 Max, който според слуховете може да се нарича и iPhone 14 Plus. Освен това ще има по-голяма разлика между стандартните и Pro моделите, като новият чип A16 Bionic ще е ексклузивен само за iPhone 14 Pro/14 Pro Max.

Слуховете сочат, че производството на чипове е поскъпнало и някои доставчици на Apple планират да повишат цените. Според предишни спекулации, именно това е и причината компанията да използва новия си чипсет само в Pro моделите, тъй като по този начин ще може да запази цената на устройствата близка до тази на предишните модели и това няма да е еднократен ход, а дългосрочна стратегия.

Нова информация обаче предполага, че все пак ще има увеличение. Анализаторът Дан Айвс посочва пред The Sun, че “предстои увеличение на цената от 100 долара за iPhone 14”. Според него това се дължи на увеличения по веригата за доставки на компоненти, които могат да се прехвърлят върху купувачите.

С премахването но модела mini, началната цена на серията ще се увеличи до 799 долара, а ако добавим още 100, се получава 899 долара, което може да се превърне в пречка за iPhone 14 и амбициите на компанията серията да е сред най-купуваните през 2022 година. Като алтернатива Apple може да запази цената на базовия модел iPhone 14 и да увеличи само цената на iPhone 14 Pro/ 14 Pro Max, като слуховете показват, че първият ще струва 1099 долара, а вторият – 1199 долара.

Този компромис обаче е свързан с редица други – единственото подобрение, което ще получат стандартните модели iPhone 14 е в селфи камерата и възможността за сателитни съобщения, докато чипсетът и дизайнът на дисплея например, ще останат същите като миналата година, докато Pro моделите ще получат новия чипсет А16, 48 МР основна камера и ще се разделят със своя ноч, в замяна на нов дизайн с два овални отвора за предната камера и Face ID.

И това не е единствената лоша новина. Журналистът Марк Гърман твърди, че престоящият подсилен модел Apple Watch, който компанията ще добави към гамата си, също ще струва повече от останалите варианти.

Часовникът, известен с кодовото име N199 може да се нарича Apple Watch Extreme, Apple Watch Max, Apple Watch Explorer Edition или Apple Watch Pro. Според слуховете той ще има 2” устойчив на удар екран, диаметър 46 – 47 мм и разделителна способност 410 х 502 пиксела, ще се захранва от чип S8, като останалите в серията и е много вероятно да има температурен сензор и да пристигне само в LTE вариант.

Гърман твърди, че след обявяването на подсиления модел, Apple може да спре Watch Edition, тъй като тези варианти не се радват на голяма популярност, а новият часовник ще е по-скъп от стандартния модел с рамка от неръждаема стомана, чията цена започва от 849 долара. Това означава, че подсиленият модел може да струва 900 – 999 долара.

Разбира се всичко това все още са само слухове и спекулации, а какво ще реши Apple по отношение на цените на новите си устройства, ще стане ясно през септември, когато би трябвало да бъдат обявени те.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone през 2022 година на фона на цялостното забавяне на пазара на смартфони, твъди Bloomberg. Компанията е поръчала 90 милиона бройки iPhone 14, колкото и iPhone 13 през същия период на миналата година. Apple очаква да произведе...

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Apple планира да увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо, въпреки че не разкрива точни цифри. В свой пост в Twitter той посочва, че средната продажна цена на цялата гама iPhone 14 ще се увеличи с около 15% в сравнение с...

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията най-сетне се завръща с последната iOS 16 beta 5. Това беше едно от най-честите желания на потребителите, след като Apple го премахна с пускането на iPhone X. За да бъде активирана опцията, ще трябва да посетите настройките и секцията “батерия”....

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This