Изберете Страница

Apple може да се откаже от физическата SIM карта още с iPhone 14

Apple може да се откаже от физическата SIM карта и да премине към поддръжка единствено на eSIM още с iPhone 14, твърдят слуховете. Всъщност това не е първият път, когато чуваме подобно предположение – първите догадки се появиха когато MacRumors съобщи, че компанията е поискала от големите американски оператори да се подготвят за пускането на пазара на iPhone само с eSIM до септември 2022 година. Сега The Wall Street Journal предполага, че Apple прави първите стъпки този iPhone да се превърне в реалност.

Какви може да са евентуалните причини за преминаването само към eSIM? На първо място приемането на eSIM се е увеличило значително през последните години, особено в Азия и Европа, тъй като потребителите в тези региони са склонни да сменят оператори, за да намерят най-добрия за себе си предплатен план, а технологията eSIM дава по-добри възможности за това. Дори и в САЩ 40% от всички продадени телфони тази година, имат възможност за eSIM, а операторите започнаха да предлагат лесни начини за активирането й.

Въпреки засиления интерес обаче,, анализатори смятат, че това няма да е внезапна промяна и Apple ще даде още време на операторите и потребителите да свикнат с идеята. Компанията започна прехода към eSIM със своя iPhone Xs, а най-новата й серия iPhone 13 позволява на потребителите да имат две eSIM карти, работещи едновременно, давайки им възможността да се откажат от използването на физическа SIM карта. С iPhone 14 Apple ще предложи два варианта на устройствата – единият ще поддържа и двата стандарта, докато другият ще е само с eSIM. Така потребителите все още ще имат избор на най-добрия вариант за себе си.

С налагането на eSIM се доближаваме и до възможността за iPhone изцяло без портове. Въпреки че се смята, че следващата година iPhone ще премине към USB-C стандарта за зареждане под натиска на ЕС, премахването на слота за SIM карта доближава компанията с още една крачка към устройство без портове. Остава само да бъдат преодолени ограниченията на тенологията за безжично зареждане и екосистемата MagSafe да укрепне достатъчно, което може би ще се случи в най-близко бъдеще.

Поддръжката само на eSIM би позволила и промени в дизайна на телефона – по-тънко и елегантно устройство и спестяване на вътрешно пространство, нужно за физическата SIM карта, което би отворило място за други компоненти като по-голяма батерия или модул на камерата например.

Един такъв ход би улеснил и преминаването към нов оператор, тъй като смяната ще става по-лесно, а самите оператори работят върху улесняване на процеса на конфигуриране на eSIM. В близко бъдеще смяната на оператор може би ще става само с обаждане по телефона, или заявка през съответното приложение.

Не на последно място трябва да посочим и сигурността – eSIM би позволила на операторите и производителите да пускат софтуерни актуализации бързо и едновременно до милиони клиенти при откриване на уязвимост, което в момента е невъзможно с физическа SIM карта. Въпреки че познатите ни SIM карти няма да изчезнат изведнъж, ако Apple направи стъпка в посока използването само на eSIM, ще е въпрос на време цялата индустрия да я последва.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This