Изберете Страница

Apple може да се откаже от физическата SIM карта още с iPhone 14

Apple може да се откаже от физическата SIM карта и да премине към поддръжка единствено на eSIM още с iPhone 14, твърдят слуховете. Всъщност това не е първият път, когато чуваме подобно предположение – първите догадки се появиха когато MacRumors съобщи, че компанията е поискала от големите американски оператори да се подготвят за пускането на пазара на iPhone само с eSIM до септември 2022 година. Сега The Wall Street Journal предполага, че Apple прави първите стъпки този iPhone да се превърне в реалност.

Какви може да са евентуалните причини за преминаването само към eSIM? На първо място приемането на eSIM се е увеличило значително през последните години, особено в Азия и Европа, тъй като потребителите в тези региони са склонни да сменят оператори, за да намерят най-добрия за себе си предплатен план, а технологията eSIM дава по-добри възможности за това. Дори и в САЩ 40% от всички продадени телфони тази година, имат възможност за eSIM, а операторите започнаха да предлагат лесни начини за активирането й.

Въпреки засиления интерес обаче,, анализатори смятат, че това няма да е внезапна промяна и Apple ще даде още време на операторите и потребителите да свикнат с идеята. Компанията започна прехода към eSIM със своя iPhone Xs, а най-новата й серия iPhone 13 позволява на потребителите да имат две eSIM карти, работещи едновременно, давайки им възможността да се откажат от използването на физическа SIM карта. С iPhone 14 Apple ще предложи два варианта на устройствата – единият ще поддържа и двата стандарта, докато другият ще е само с eSIM. Така потребителите все още ще имат избор на най-добрия вариант за себе си.

С налагането на eSIM се доближаваме и до възможността за iPhone изцяло без портове. Въпреки че се смята, че следващата година iPhone ще премине към USB-C стандарта за зареждане под натиска на ЕС, премахването на слота за SIM карта доближава компанията с още една крачка към устройство без портове. Остава само да бъдат преодолени ограниченията на тенологията за безжично зареждане и екосистемата MagSafe да укрепне достатъчно, което може би ще се случи в най-близко бъдеще.

Поддръжката само на eSIM би позволила и промени в дизайна на телефона – по-тънко и елегантно устройство и спестяване на вътрешно пространство, нужно за физическата SIM карта, което би отворило място за други компоненти като по-голяма батерия или модул на камерата например.

Един такъв ход би улеснил и преминаването към нов оператор, тъй като смяната ще става по-лесно, а самите оператори работят върху улесняване на процеса на конфигуриране на eSIM. В близко бъдеще смяната на оператор може би ще става само с обаждане по телефона, или заявка през съответното приложение.

Не на последно място трябва да посочим и сигурността – eSIM би позволила на операторите и производителите да пускат софтуерни актуализации бързо и едновременно до милиони клиенти при откриване на уязвимост, което в момента е невъзможно с физическа SIM карта. Въпреки че познатите ни SIM карти няма да изчезнат изведнъж, ако Apple направи стъпка в посока използването само на eSIM, ще е въпрос на време цялата индустрия да я последва.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This