Изберете страница

Apple може да се откаже от физическата SIM карта още с iPhone 14

Apple може да се откаже от физическата SIM карта и да премине към поддръжка единствено на eSIM още с iPhone 14, твърдят слуховете. Всъщност това не е първият път, когато чуваме подобно предположение – първите догадки се появиха когато MacRumors съобщи, че компанията е поискала от големите американски оператори да се подготвят за пускането на пазара на iPhone само с eSIM до септември 2022 година. Сега The Wall Street Journal предполага, че Apple прави първите стъпки този iPhone да се превърне в реалност.

Какви може да са евентуалните причини за преминаването само към eSIM? На първо място приемането на eSIM се е увеличило значително през последните години, особено в Азия и Европа, тъй като потребителите в тези региони са склонни да сменят оператори, за да намерят най-добрия за себе си предплатен план, а технологията eSIM дава по-добри възможности за това. Дори и в САЩ 40% от всички продадени телфони тази година, имат възможност за eSIM, а операторите започнаха да предлагат лесни начини за активирането й.

Въпреки засиления интерес обаче,, анализатори смятат, че това няма да е внезапна промяна и Apple ще даде още време на операторите и потребителите да свикнат с идеята. Компанията започна прехода към eSIM със своя iPhone Xs, а най-новата й серия iPhone 13 позволява на потребителите да имат две eSIM карти, работещи едновременно, давайки им възможността да се откажат от използването на физическа SIM карта. С iPhone 14 Apple ще предложи два варианта на устройствата – единият ще поддържа и двата стандарта, докато другият ще е само с eSIM. Така потребителите все още ще имат избор на най-добрия вариант за себе си.

С налагането на eSIM се доближаваме и до възможността за iPhone изцяло без портове. Въпреки че се смята, че следващата година iPhone ще премине към USB-C стандарта за зареждане под натиска на ЕС, премахването на слота за SIM карта доближава компанията с още една крачка към устройство без портове. Остава само да бъдат преодолени ограниченията на тенологията за безжично зареждане и екосистемата MagSafe да укрепне достатъчно, което може би ще се случи в най-близко бъдеще.

Поддръжката само на eSIM би позволила и промени в дизайна на телефона – по-тънко и елегантно устройство и спестяване на вътрешно пространство, нужно за физическата SIM карта, което би отворило място за други компоненти като по-голяма батерия или модул на камерата например.

Един такъв ход би улеснил и преминаването към нов оператор, тъй като смяната ще става по-лесно, а самите оператори работят върху улесняване на процеса на конфигуриране на eSIM. В близко бъдеще смяната на оператор може би ще става само с обаждане по телефона, или заявка през съответното приложение.

Не на последно място трябва да посочим и сигурността – eSIM би позволила на операторите и производителите да пускат софтуерни актуализации бързо и едновременно до милиони клиенти при откриване на уязвимост, което в момента е невъзможно с физическа SIM карта. Въпреки че познатите ни SIM карти няма да изчезнат изведнъж, ако Apple направи стъпка в посока използването само на eSIM, ще е въпрос на време цялата индустрия да я последва.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This