Нов доклад, позоваващ се на източници по веригата за доставки на компоненти на Apple твърди, че компанията може за създаде специално за Китай по-евтин модел iPhone със сензор за пръстови отпечатъци, вграден в дисплея, като алтернатива на Face ID.
Всъщност Face ID е технологията, която оскъпява производството на новите модели iPhone, изисвайки допълнителни компоненти като специални инфрачервени излъчватели и приемници, разположени в прореза в горната част на екрана и бърз процесор, но новият модел за китайския пазар с вграден в екрана сензор за пръстови отпечатъци би помогнал на гиганта да намали разходите си, твъди The Global Times.

Според статията, компонентите на Face ID струват приблизително няколко стотин юана, или няколко десетки долара, а използването му според анонимния източник подкопава продажбите на смартфона в Китай. С други думи, вместо да жертва високите си маржове, ръководството на Apple обмисля премахването на иновативните характеристики и замяната им с по-евтини, но и на по-ниско ниво технологии, за да съживи продажбите в страната с 1.4 милиарда население.

Компанията изгуби много китайски потребители, които предпочитат евтини смартфони с цени от около 5000 юана от популярни местни марки като OPPO, Huawei и Vivo, които имат съответно 18%, 34% и 19% дял на китайския пазар, докато Apple е с едва 9%. Гигантът отдава огромно значение на този пазар, но е подложена на натиск, на фона на търговската война, която се разразява между САЩ и Китай, а конкуренцията на местните марки може би ще я принуди да търси наистина по-евтини решения.