Apple неочаквано премахна страницата, която се използваше за проверка на iC;oud Activation Lock status, преди покупка на iPhone втора употреба. Там, както най-вероятно знаете, можеше да се провери по IMEI или сериен номер, дали дадено устройство е заключено към чужд iCloud акаунт, преди да го закупите от частно лице и така да избегнете покупката на краден или изгубен телефон.

Сега при отваряне на линка, ще видите грешка 404, а документацията на самата страница сочи, че това не е временен проблем и тя умишлено е свалена. Този текст препоръчваше на потребителите да проверят състоянието на Activation Lock на iPhone и iPad втора употреба, преди да ги закупят, за да си гарантират, че няма даимат пробелми при бъдещата им употреба и беше отстранен на 24 януари, а линкът спря да работи снощи.

Така и не става ясно, защо компанията направи това. Страницата беше наистина полезна, като част от борбата против продажбата на крадени телефони в сайтове като eBay, а препоръките на Apple са именно да направите проверка на статуса, преди да закупите iPhone или iPad втора употреба.

Activation Lock се активира по подразбиране за iOS устройства, от версия 8 на операционната система насам, като това цели предотвратяването на употребата им от неоторизирани лица и намаляване на кражбите им, които бяха достигнали безпрецедентни нива. Опцията е налична за всички нови модели iPhone, iPad, iPod touch и Apple Watch, а потребителите могат да я изключат по собствено желание от приложението Find My iPhone.