Изберете страница

Apple е постигнала значителен напредък в разработката на своята неинвазивна технология за мониторинг на кръвната захар

Apple е постигнала значителен напредък в разработката на своята неинвазивна технология за мониторинг на кръвната захар, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. Планирана като бъдеща функция на Apple Watch, тя ще позволи на болните от диабет да тестват нивата на кръвната си захар, без да е нужно да убождат кожата си всеки път за кръвен тест.

За целта компанията разработва фотонен чип, който използва оптина абсорбционна спектроскопия, за да излъчва светлина от лазер под кожата и да определи концентрацията на глюкоза в тялото. Технологията е на етап “proof-of-concept”, който е жизнеспособен, но трябва да бъде сведен до размер, побиращ се в носимо устройство.

В момента прототипът на устройството е с размери, подобни на iPhone и може да се прикрепи към ръката на човек. Той е доста по-малък от предишната версия, която изискваше плот.

TSMC разработва основния чип за захранване на прототипа, но Apple преди това работеше с Rockley Photonics за създаване на сензорите и чиповете за мониторинг на глюкозата. През 2021 година Rockley Photonics представи дигитална сензорна система, която според нея може да следи телесната температура, кръвното налягане, тенденциите на глюкозата, хидратацията, алкохола, лактозата и др. Компанията даде да се разбере, че Apple е най-големият й клиент, но вкрайна сметка гигантът прекрати сътрудничеството.

Apple има стотици инженери в своята Exploratory Design Group (XDG), които работят по проекта, но технологията все още е далич от готова за употреба в реалния живот. Според Bloomberg, XDG e подобен на проекта X на Google и е най-тайното начинание на Apple. Компанията е похарчила стотици милиони долари за разработката на неинвазивен мониторинг за глюкозата.

Първоначално Apple започна работа по алтернативен мониторинг на глюкозата, след като закупи RareLight през 2010 година по инструкция на Стив Джобс. В пордължение на много години компанията използва стартъпа Avolante Health LLC, за да запази проекта си в тайна в специално съоръжение, преди той да бъде прехвърлен към XDG.

Технологията за откриване на глюкоза под кожата се подлага на изпитания върху хора през последните 10 години, като Apple използва тестова група от потребители с преддиабет и диабет тип 2, както и такива, които не са били диагностицирани. Компанията иска да може да предупреждава хората, ако са в преддиабетна фаза, позволявайки им да променят начина си на живот, преди да развият болестта. Регулаторният екип на Apple провежда ранни дискусии за одобрение от правителството за тенологията.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This