Изберете Страница

Apple е постигнала значителен напредък в разработката на своята неинвазивна технология за мониторинг на кръвната захар

Apple е постигнала значителен напредък в разработката на своята неинвазивна технология за мониторинг на кръвната захар, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. Планирана като бъдеща функция на Apple Watch, тя ще позволи на болните от диабет да тестват нивата на кръвната си захар, без да е нужно да убождат кожата си всеки път за кръвен тест.

За целта компанията разработва фотонен чип, който използва оптина абсорбционна спектроскопия, за да излъчва светлина от лазер под кожата и да определи концентрацията на глюкоза в тялото. Технологията е на етап “proof-of-concept”, който е жизнеспособен, но трябва да бъде сведен до размер, побиращ се в носимо устройство.

В момента прототипът на устройството е с размери, подобни на iPhone и може да се прикрепи към ръката на човек. Той е доста по-малък от предишната версия, която изискваше плот.

TSMC разработва основния чип за захранване на прототипа, но Apple преди това работеше с Rockley Photonics за създаване на сензорите и чиповете за мониторинг на глюкозата. През 2021 година Rockley Photonics представи дигитална сензорна система, която според нея може да следи телесната температура, кръвното налягане, тенденциите на глюкозата, хидратацията, алкохола, лактозата и др. Компанията даде да се разбере, че Apple е най-големият й клиент, но вкрайна сметка гигантът прекрати сътрудничеството.

Apple има стотици инженери в своята Exploratory Design Group (XDG), които работят по проекта, но технологията все още е далич от готова за употреба в реалния живот. Според Bloomberg, XDG e подобен на проекта X на Google и е най-тайното начинание на Apple. Компанията е похарчила стотици милиони долари за разработката на неинвазивен мониторинг за глюкозата.

Първоначално Apple започна работа по алтернативен мониторинг на глюкозата, след като закупи RareLight през 2010 година по инструкция на Стив Джобс. В пордължение на много години компанията използва стартъпа Avolante Health LLC, за да запази проекта си в тайна в специално съоръжение, преди той да бъде прехвърлен към XDG.

Технологията за откриване на глюкоза под кожата се подлага на изпитания върху хора през последните 10 години, като Apple използва тестова група от потребители с преддиабет и диабет тип 2, както и такива, които не са били диагностицирани. Компанията иска да може да предупреждава хората, ако са в преддиабетна фаза, позволявайки им да променят начина си на живот, преди да развият болестта. Регулаторният екип на Apple провежда ранни дискусии за одобрение от правителството за тенологията.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This