Изберете Страница

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли.

Всъщност Apple закупи модемното подразделение на Intel с идеята да се откаже от Qualcomm и да премине към собствени 5G чипове. Наскоро известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че това може да не се случи през втората половина на следващата година, както се предполагаше.

Проблемите на Apple с разработката на собствен 5G модем обаче не са с технологията, а правни, твърди FOSS Patents. Компанията има линцензионно споразумение с Qualcomm, което изтича през 2025 година с опция за удължаване до 2027 година. Първоначално се смяташе, че Apple ще премине към собствени 5G чипове преди това, но сега този вариант изглежда малко вероятен.

Иронията е, че има два патента, които пречат на напредъка на Apple, но те всъщност нямат много общо с 5G. Единият позволява на потребителя да откаже повикване с текстово съобщение, а другият се отнася до интерфейса за превключване на приложения.

Идеята е, че ако Apple реши да премине към собствени 5G модеми, Qualcomm ще я съди за въпросните два патента, които изтичат съответно през 2029 и 2030 година. Опитите на Apple да ги анулира бяха приключени този понеделник, когато Върховният съд реши да не възобновява патентното оспорване на компанията.

Първоначално се смяташе, че до края на 2023 година Qualcomm ще доставя само 20% от модемите, от които се нуждае Apple, но ако този слух е истина, ще се наложи компанията да продължи да купува цялото количество от Qualcomm и съответно да плаща лицензионни такси.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Apple може да пусне iPadOS 16 месец след iOS 16

Откакто Apple създаде iPadOS, актуализациите на софтуера за таблети излизаха заедно с тези за iPhone, това обаче може да се промени следващия месец, твърди Bloomberg. Apple планира да отложи пускането на iPadOS 16 с около месец, в сравнение с iOS 16, която ще излезе...

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават

Разликите между iPhone 14 и 14 Pro се задълбочават – Pro моделите ще имат и по-добър OLED панел, твърдят последните слухове. Samsung Display ще използва по-усъвършенствани материали за панелите на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max, пише The Elec. Samsung ще използва...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This