Изберете Страница

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли.

Всъщност Apple закупи модемното подразделение на Intel с идеята да се откаже от Qualcomm и да премине към собствени 5G чипове. Наскоро известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че това може да не се случи през втората половина на следващата година, както се предполагаше.

Проблемите на Apple с разработката на собствен 5G модем обаче не са с технологията, а правни, твърди FOSS Patents. Компанията има линцензионно споразумение с Qualcomm, което изтича през 2025 година с опция за удължаване до 2027 година. Първоначално се смяташе, че Apple ще премине към собствени 5G чипове преди това, но сега този вариант изглежда малко вероятен.

Иронията е, че има два патента, които пречат на напредъка на Apple, но те всъщност нямат много общо с 5G. Единият позволява на потребителя да откаже повикване с текстово съобщение, а другият се отнася до интерфейса за превключване на приложения.

Идеята е, че ако Apple реши да премине към собствени 5G модеми, Qualcomm ще я съди за въпросните два патента, които изтичат съответно през 2029 и 2030 година. Опитите на Apple да ги анулира бяха приключени този понеделник, когато Върховният съд реши да не възобновява патентното оспорване на компанията.

Първоначално се смяташе, че до края на 2023 година Qualcomm ще доставя само 20% от модемите, от които се нуждае Apple, но ако този слух е истина, ще се наложи компанията да продължи да купува цялото количество от Qualcomm и съответно да плаща лицензионни такси.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This