Изберете страница

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли.

Всъщност Apple закупи модемното подразделение на Intel с идеята да се откаже от Qualcomm и да премине към собствени 5G чипове. Наскоро известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че това може да не се случи през втората половина на следващата година, както се предполагаше.

Проблемите на Apple с разработката на собствен 5G модем обаче не са с технологията, а правни, твърди FOSS Patents. Компанията има линцензионно споразумение с Qualcomm, което изтича през 2025 година с опция за удължаване до 2027 година. Първоначално се смяташе, че Apple ще премине към собствени 5G чипове преди това, но сега този вариант изглежда малко вероятен.

Иронията е, че има два патента, които пречат на напредъка на Apple, но те всъщност нямат много общо с 5G. Единият позволява на потребителя да откаже повикване с текстово съобщение, а другият се отнася до интерфейса за превключване на приложения.

Идеята е, че ако Apple реши да премине към собствени 5G модеми, Qualcomm ще я съди за въпросните два патента, които изтичат съответно през 2029 и 2030 година. Опитите на Apple да ги анулира бяха приключени този понеделник, когато Върховният съд реши да не възобновява патентното оспорване на компанията.

Първоначално се смяташе, че до края на 2023 година Qualcomm ще доставя само 20% от модемите, от които се нуждае Apple, но ако този слух е истина, ще се наложи компанията да продължи да купува цялото количество от Qualcomm и съответно да плаща лицензионни такси.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This