Apple актуализира приложението за идентификация на песни Shazam с нова функция, която позволява на потребителите да търсят съдържание. Обовената версия на Shazam разполага с нов бутон за търсене, точно на началния екран, който може да се използва за търсене на всеки изпълнител, песен, или текст.

Той замества иконата на камерата, която преди това беше на същото място и изглежда нейната функционалност е елиминирана изцяла. Бутонът камера се използваше за визуална функция, позволяваща сканирането на изображение, или QR код, която беше пусната в партньорство с Disney, Sports Illustrated, WSJ и други през 2015 година, преди самото приложение да стане собственост на Apple.

Но да се върнем на новия бутон за търсене, който отваря специален интерфейс, в който можете да намерите съдържанието и да го възпроизведете в приложението. Другите функционалности на Shazam, като библиотеката със запазени песни и класациите, остават непроменени.

Наред с това Apple актуализира и Shazam Encore, за да го направи безплатно. Всъщност преди това то струваше 2.99 долара, а разликата с безплатната версия беше липсата на реклами. Когато гигантът закупи Shazam през 2018 година, всички реклами в основното приложение бяха премахнати, което го направи идентично по функционалност с Shazam Encore. Сега вече няма смисъл да теглите бившата платена версия, ако имате безплатната и няма да се изненадаме, ако тя бъде прекратена в близко бъдеще.