Освен със своя OLED дисплей от край до край, iPhone X може да се похвали и с иновативната TrueDepth камера, която е съставена от най-модерните технологии, същестуващи в смартфоните и подсигурява функцията за лицево разпознаване Face ID. Нейният симпатичен трик обаче е Animoji – анимираните емотикони, които предават съобщенията ви, заедно с мимиките на лицето и собствения ви глас.

Внедряването на Animoji обаче, не е само за забавление, а технологията се основава на интересното сливане на софтуера на Apple и многото придобити с течение на годините компании. Wired разказва интересна история, в която подробно се описва как технологията може да бъде проследена години назад във времето и това ни отвежда в изследователска лаборатория, пълна с дипломирани студенти, а изследванията са се сътояли преди близо десетилетие в най-престижните технически училища в Европа.

Някои от тези проучвания са дело на Марк Паули, съосновател на Faceshift, компания за улавяне на движения, придобита от Apple през 2015 година. В резултат на тях и усъвършенстването на самата технология, днес разполагаме с Animoji и забавния начин да споделяме емоциите си в съобщенията, а както вече знаете, една японска компания се опитва да осъди Apple за неправомерно използване на името, чиято запазена марка тя притежава. Има ли обаче значение едно име, когато говорим за десетина години проучвания и работа по продукта?