Изберете Страница

A15 Bionic е дори по-бърз, отколкото твърди Apple

Apple обяви серията iPhone 13 с най-новия си чипсет A15 Bionic, като посочи, че той е голямо подобрение, спрямо вече бързия A14 Bionic на предходното поколение смартфони. Освен това компанията твърди, че нейният чип е с 50% по-бъз от конкуренцията. Сега, когато iPhone 13 вече е на разположение за продажба, AnandTech направи редица тестове, за да провери дали твърденията на Apple са истина.

Изненадващо се оказва, че най-новият A15 Bionic на Apple е дори по-бърз от това, което компанията твърди.

“В сравнение с конкуренцията, А15 не е с 50% по-бърз, както твърди Apple, а по-скоро с 62% по-бърз”, се казва в доклада на AnandTech. Според него по-големите ядра на A15 Bionic са по-енергоемки, но не използват много енергия. В доклада се посочва още, че Apple е приела по-добра 5nm+ архитектура за високопроизводителни и енергийно ефективни ядра. Това позволява по-бързи честоти и по този начин по-добра производителност.

В допълнение AnandTech твърди, че Appleе увеличила системния кеш до 32МВ. За сравнение при A14 Bionic той беше 16МВ, или само половината от този при новия чип. Това удвояване всъщност “удвоява конкуренцията” и е “ключов фактор за енергийната ефективност на чипа, като е в състояние да запази достъпа до паметта му, вместо да излиза на по-бавна и по-неефективна DRAM памет”, се казва в доклада. Кешът от ниво 2 също е увеличен до 12МВ.

Що се отнася до производителността на графичния процесор, AnandTech казва, че е “абсолютно удивителна”. Apple обаче изостава в секцията за управление на топлината. AnandTech нарежда термичния дизайн на А15 Bionic “определено сред най-лошите”. “Не върши добра работа по разпрострънението на топлината в тялото на телефона”, се казва още в доклада. Въпреки лошия термичен дизайн, моделите iPhone 13 “все още са много по-бързи и доставят по-добро игрово изживяване от конкурентните телефони”.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Всички знаят колко трудно, да не кажем невъзможно е използването на телефона с мокри ръце. Това обаче би могло да се промени, тъй като Apple получи нов патент от службата за патенти и търговски марки на САЩ, описващ промени на функциите на електронно устройство във...

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Очаква се предстоящият Apple Watch Series 8 да може да отчита телесната температура под някаква форма. Сега журналистът Марк Гърман твърди, че сензорът на часовника ще е достатъчно точен, за да определи дали потребителят има треска. В своя бюлетин Power On Гърман...

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This