Изберете страница

A15 Bionic е дори по-бърз, отколкото твърди Apple

Apple обяви серията iPhone 13 с най-новия си чипсет A15 Bionic, като посочи, че той е голямо подобрение, спрямо вече бързия A14 Bionic на предходното поколение смартфони. Освен това компанията твърди, че нейният чип е с 50% по-бъз от конкуренцията. Сега, когато iPhone 13 вече е на разположение за продажба, AnandTech направи редица тестове, за да провери дали твърденията на Apple са истина.

Изненадващо се оказва, че най-новият A15 Bionic на Apple е дори по-бърз от това, което компанията твърди.

“В сравнение с конкуренцията, А15 не е с 50% по-бърз, както твърди Apple, а по-скоро с 62% по-бърз”, се казва в доклада на AnandTech. Според него по-големите ядра на A15 Bionic са по-енергоемки, но не използват много енергия. В доклада се посочва още, че Apple е приела по-добра 5nm+ архитектура за високопроизводителни и енергийно ефективни ядра. Това позволява по-бързи честоти и по този начин по-добра производителност.

В допълнение AnandTech твърди, че Appleе увеличила системния кеш до 32МВ. За сравнение при A14 Bionic той беше 16МВ, или само половината от този при новия чип. Това удвояване всъщност “удвоява конкуренцията” и е “ключов фактор за енергийната ефективност на чипа, като е в състояние да запази достъпа до паметта му, вместо да излиза на по-бавна и по-неефективна DRAM памет”, се казва в доклада. Кешът от ниво 2 също е увеличен до 12МВ.

Що се отнася до производителността на графичния процесор, AnandTech казва, че е “абсолютно удивителна”. Apple обаче изостава в секцията за управление на топлината. AnandTech нарежда термичния дизайн на А15 Bionic “определено сред най-лошите”. “Не върши добра работа по разпрострънението на топлината в тялото на телефона”, се казва още в доклада. Въпреки лошия термичен дизайн, моделите iPhone 13 “все още са много по-бързи и доставят по-добро игрово изживяване от конкурентните телефони”.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This