Изберете Страница

A15 Bionic е дори по-бърз, отколкото твърди Apple

Apple обяви серията iPhone 13 с най-новия си чипсет A15 Bionic, като посочи, че той е голямо подобрение, спрямо вече бързия A14 Bionic на предходното поколение смартфони. Освен това компанията твърди, че нейният чип е с 50% по-бъз от конкуренцията. Сега, когато iPhone 13 вече е на разположение за продажба, AnandTech направи редица тестове, за да провери дали твърденията на Apple са истина.

Изненадващо се оказва, че най-новият A15 Bionic на Apple е дори по-бърз от това, което компанията твърди.

“В сравнение с конкуренцията, А15 не е с 50% по-бърз, както твърди Apple, а по-скоро с 62% по-бърз”, се казва в доклада на AnandTech. Според него по-големите ядра на A15 Bionic са по-енергоемки, но не използват много енергия. В доклада се посочва още, че Apple е приела по-добра 5nm+ архитектура за високопроизводителни и енергийно ефективни ядра. Това позволява по-бързи честоти и по този начин по-добра производителност.

В допълнение AnandTech твърди, че Appleе увеличила системния кеш до 32МВ. За сравнение при A14 Bionic той беше 16МВ, или само половината от този при новия чип. Това удвояване всъщност “удвоява конкуренцията” и е “ключов фактор за енергийната ефективност на чипа, като е в състояние да запази достъпа до паметта му, вместо да излиза на по-бавна и по-неефективна DRAM памет”, се казва в доклада. Кешът от ниво 2 също е увеличен до 12МВ.

Що се отнася до производителността на графичния процесор, AnandTech казва, че е “абсолютно удивителна”. Apple обаче изостава в секцията за управление на топлината. AnandTech нарежда термичния дизайн на А15 Bionic “определено сред най-лошите”. “Не върши добра работа по разпрострънението на топлината в тялото на телефона”, се казва още в доклада. Въпреки лошия термичен дизайн, моделите iPhone 13 “все още са много по-бързи и доставят по-добро игрово изживяване от конкурентните телефони”.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This