Apple обяви серията iPhone 13 с най-новия си чипсет A15 Bionic, като посочи, че той е голямо подобрение, спрямо вече бързия A14 Bionic на предходното поколение смартфони. Освен това компанията твърди, че нейният чип е с 50% по-бъз от конкуренцията. Сега, когато iPhone 13 вече е на разположение за продажба, AnandTech направи редица тестове, за да провери дали твърденията на Apple са истина.

Изненадващо се оказва, че най-новият A15 Bionic на Apple е дори по-бърз от това, което компанията твърди.

“В сравнение с конкуренцията, А15 не е с 50% по-бърз, както твърди Apple, а по-скоро с 62% по-бърз”, се казва в доклада на AnandTech. Според него по-големите ядра на A15 Bionic са по-енергоемки, но не използват много енергия. В доклада се посочва още, че Apple е приела по-добра 5nm+ архитектура за високопроизводителни и енергийно ефективни ядра. Това позволява по-бързи честоти и по този начин по-добра производителност.

В допълнение AnandTech твърди, че Appleе увеличила системния кеш до 32МВ. За сравнение при A14 Bionic той беше 16МВ, или само половината от този при новия чип. Това удвояване всъщност “удвоява конкуренцията” и е “ключов фактор за енергийната ефективност на чипа, като е в състояние да запази достъпа до паметта му, вместо да излиза на по-бавна и по-неефективна DRAM памет”, се казва в доклада. Кешът от ниво 2 също е увеличен до 12МВ.

Що се отнася до производителността на графичния процесор, AnandTech казва, че е “абсолютно удивителна”. Apple обаче изостава в секцията за управление на топлината. AnandTech нарежда термичния дизайн на А15 Bionic “определено сред най-лошите”. “Не върши добра работа по разпрострънението на топлината в тялото на телефона”, се казва още в доклада. Въпреки лошия термичен дизайн, моделите iPhone 13 “все още са много по-бързи и доставят по-добро игрово изживяване от конкурентните телефони”.