Изберете страница

Без много шум Apple представи новите си таблети

Както и се очакваше, Apple обяви нов iPad Pro с чип М2 без много шум, а само с прессъобщение в Apple Newsroom. Всъщност iPad Pro е по-скоро актуализация, отколкото изцяло нов модел, тъй като 8-ядреният процесор М2 въвежда увеличение от около 15% в скоростта на обработка в сравнение с предишния модел, докато графичният процесор е с 35% по-мощен от М1, което е малко вероятно да бъде усетено при ежедневната му употреба. По-важното обаче е, че М2 е по-ефективен от своя предшественик и това несъмнено ще се отрази на живота на батерията.

Новият iPad Pro се предлага в два размера – 11” и 12.9”, но само по-големият има mini-LED панел. И двата модела са оборудвани с ProMotion технологията за адаптивна честота на опресняване до 120 Hz. Конфигурациите на паметта остават същите – 128/256/512 GB и 1/2ТВ, като последните два имат допълнителна RAM памет.

Компанията е добавила и нтересна нова функция, която ще улесни плавното изживяване с Apple Pencil, тъй като iPad Pro вече може да разпознава кръжащ стилус, стига да е на разстояние 12 мм от екрана. Така потребителите ще могат да видят ясна визуализация на работата си, още преди да осъществят контакт с дисплея. Според Apple, новата функция ще позволи по-голяма прецизност и ще доведе до по-лесно скициране и рисуване. Компанията отваря новата функционалност и за разработчици от трети страни.

iPad Pro 2022 поддържа WiFi 6E, което обещава скорости на изтегляне до два пъти по-бързи от тези на предшественика й. Клетъчните модели пък вече ще поддържат 5G. Разбира се най-новите таблети ще работят с iPadOS 16, което включва достъп до приложения от настолен клас, ново меню за документи, възможност за промяна на файлови разширения и персонализирани ленти с инструменти.

Две от интересните нови функции са и Stage Manager и Reference Mode. Reference Mode ще позволи на фотографите и видео редакторите да показват HDR съдържание по начин, който отразява качественото заснемане и да ги редактират, а Stage Manager е най-сложната многозадачна функция на iPad до момента, която позволява на потребителите да превключват едновременно между няколко приложения и да организират прозорците им. Съвсем скоро компанията планира да осигури и пълна поддръжка на външен дисплей чрез Stage Manager.

Цената на новите модели iPad Pro остава почти непроменена – базовият 11” iPad Pro започва от 799 долара, а по-голямата 12.9” версия – от 1099 долара. Клетъчните модели ще са с 200 долара по-скъпи. Новите таблети отново ще се предлагат само в две цветови опции – сребристо и сиво. Предварителните поръчки вече са отворени, а доставките започват на 26 октомври.

Apple добави към гамата си и освежен iPad с по-висока цена. Таблетът идва с обновен дизайн и подобрени спецификации – по-голям 10.9” дисплей Liquid Retina с разделителна способност 2360 х 1640 пиксела и плоски ръбове, подобни на тези на iPad mini, Air и Pro.

Вътрешата камера вече е в пейзажна ориентация за по-добро изживяване при FaceTime разговори, а скенерът за пръстови отпечатъци е вграден в бутона за включване, което увеличава съотношението екран-тяло.

iPad 10-то поколение се захранва от чип на две години, който обаче все още е 5 пъти по-бърз от този на най-добрия Android таблет, твърди компанията. Става въпрос за 5nm A14 Bionic, който ще донесе до 20% подобрение в производителността на процесора и 10% при графиката в сравнение с предишния модел.

Интересно допълнение е замяната на Lightning порта с USB-C, което означава, че устройството ще е съвместимо с по-широка гама аксесоари и ще поддържа по-бързи скорости на зареждане и трансфер на данни. Новият модел поддържа и WiFi 6, което ще направи връзките с 30% по-бързи.

Предната камера на iPad 10-то поколение все още е 12 МР ултраширока със 122-градусово зрително поле, но 8 МР задна камера вече е заменена с 12МР. Таблетът от начално ниво също идва с новата iPadOS 16, което означава нови функции като отказ от изпращане или редактиране на съобщения, ново приложение наречено Freeform, iCloud Shared Photo Library и др.

Новият iPad ще се предлага в четири свежи цвята – синьо, розово, жълто и сребристо. Цената му започва от 449 долара и ще е наличен на пазара от 26 октомри.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This