Изберете страница

Как се очаква да работи подобрената 48 мегапикселова камера на iPhone 14 Pro

За пореден път се заговори, че моделите iPhone 14 Pro следващата година, ще разполагат с подобрена 48 мегапикселова основна камера, в сравнение с 12 мегапикселовия широк обектив на iPhone 13 Pro. Това обаче не е така просто, както звучи на пръв поглед.

В изследователските си бележки по-рано тази година анализаторът Минг-Чи Куо посочи, че iPhone 14 Pro може да поддържа както 48 мегапикселова изходна мощност, така и 12 мегапикселова, което вероятно ще бъде постигнато в процес, известен като събиране на пикселите. Той вече се използва в смартфони като Galaxy S21 Ultra и представлява обединяване на данните от множество по-малки пиксели в един “супер-пиксел” за подобрена чувствителност при ниска осветеност.

Обединяването на пиксели е нещо полезно, защото просто увеличава мегапикселите на камерата, като същевременно се поддъраж същия размер на сензора й. По-малките пиксели, които обикновено улавят по-малко светлина, водят до снимки с по-ниско качество при слаба осветеност. Обединяването им би позволило на моделите iPhone 14 Pro да заснемат 48 мегопикселови снимки при ярка светлина и 12 мегапикселови, но още с високо качество при слаба осветеност.

При Galaxy S21 Ultra устройството заснема 12 мегапикселови кадри по подразбиране, като в приложението за камера е наличен бутон за заснемане на 108 мегапикселови снимки. Това е идеално за повечето потребители, тъй като снимките с висока разделителна способност имат голям размер на файла и заемат много място в паметта. Една 108 мегапикселова снимка, заснета с Galaxy S21 Ultra е 16 МВ, в сравнение със средната 12 мегапикселова, която е около 2 – 3 МВ.

Куо очаква новият 48 мегапикселов широк обектив на iPhone 14 Pro да поддържа 8К запис в сравнение с 4К в момента и казва, че тези клипове с висока разделителна способност ще са подходящи за гледане с бъдещите AR/VR слушалки на Apple, които се очаква да дебютират следващата година. В крайна сметка анализаторът вярва, че качеството на камерата на iPhone 14 Pro “ще издигне мобилната фотографията на ново ниво”.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This