Изберете страница

iPhone 13 може би ще може да осъществява телефонни обаждания и да изпраща съобщения без клетъчен сигнал или WiFi

Има голям шанс Apple да представи iPhone 13 според редовния си график – следващия месец. За разлика от миналата година, компанията не предупреди за закъснения, което означава, че новото поколение смартфони са на път да станат обществено достояние в средата на следващия месец.

Предварителните поръчки пък се очакват в първия петък след събитието, като доставките ще започнат седмица след това. Според упорити слухове iPhone 13 може да бъде представен на 14 септември, а стартът му да е на 24 септември, но Apple скоро трябва да обяви официално събитието и тогава ще знаем със сигурност.

Както всяка година обаче, докато чакаме разглеждаме всички слухове и изтичания, свързани с новите модели iPhone. До сега те бяха сравнително скучни и визираха почти същия дизайн, подобрения в камерата, батерията, производителността и 5G свързаността. През последните дни обаче, се появи нещо интересно – вътрешен човек твърди, че iPhone 13 ще получи функция, недостъпна за андроид флагманите.

Става въпрос за поддръжка на съобщения и обаждания чрез сателитна връзка. Сателитните телефони вече съществуват, те са обемисти и скъпи и със сигурност никой не е очаквал подобна опция дори и от iPhone. Вече имаме 4G, 5G и WiFi, които успешно се справят с нуждите на потребителите в големите населени места, но какво остава за тези, които се намират в недостъпни местности и малки селца по света.

Известният анализатор Минг-Чи Куо твърди, че сателитната свързаност е предвидена за серията iPhone 13. Според последните му бележки към инвеститорите, телефоните ще поддържат спътникова комуникация на ниска земна орбита – LEO.

Това ще позволи на iPhone 13 да се свързва с LEO сателитите, при условие, че софтуерът го позволява. iOS 15 трябваше да поддържа сателитна връзка в допълнение към 4G и 5G. Това не е функция, която Apple обяви по време на WWDC 21, а нямаше и дума за нея в предишните изтичания, но се предполага, че iPhone 13 ще разполага с персонализиран базов чип Qualcomm X60, който поддържа сателитни комуникации. Другите производители ще трябва да изчакат до следващата година за чипа Х65, който ще предложи подобни функции.

Куо посочва, че най-простият сценарий за работа на сателитната връзка на iPhone 13 е съществуващите мрежови оператори да работят с Globalstar. По този начин партньорска мрежа може да използва сателитната комуникационна услуга на Globalstar. SpaceX също предоставя LEO интернет, чрез своята услуга Starlink, но Apple по-вероятно ще работи с Globalstar, пише още анализаторът.

Според Куо LEO сателитната поддръжка е функция, сравнима с mmWave 5G технологията. Съобщава се, че Apple е оптимистично настроена по отношение на тенденцията за сателитни комуникации. Компанията създаде екип за научноизследователска и развойна дейност за технологии, свързани с нея преди време. В резултат на това Apple може да предложи поддръжка на LEO и на други устройства в бъдеще, а не само за iPhone 13. Целта е да се осигури “иновативно изживяване”.

Сред бъдещите устройства, поддържащи LEO може да са визираните от множество слухове очила за смесена реалност, Apple Car и други IoT джаджи. Ако информацията се окаже истина, Apple трябва да се похвали с иновацията си само след няколко седмици, по време на събитието, на което ще дебютира iPhone 13.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This