Изберете страница

Новият Mac Mini с чип М1 оставя Intel далеч назад в бенчмарк тестовете

Новията М1 чип в Mac Mini лесно задминава много по-скъпия процесор Core i9 от 10-то поколение на Intel, вграден в 27-инчовия iMac. Когато Apple представи собствения си чип М1 и новото трио компютри, захранвани от него по-рано този месец, изтъкна повишаване на производителността, което звучеше твърде добре, за да е истина. В крайна сметка това беше първото поколение чип и оптимизирането му, за да се извлече максимална производителност, се очакваше да е ппредизвикателство.

Отзивите обаче вече са налице, както и резултатите от сравнителния анализ и те са изключително положителни. Говорейки за новия Mac Mini, захранван от М1, той оставя най-добрия чип на Intel далеч назад. Резултатът от едноядрения тест на Geekbench е впечатляващ – 1689 точки, което е повече дори и от този на най-модерния процесор Core i9 от 10-то поколение на Intel, монтиран в 27-инчовия iMac. За сравнение, чипът на Intel е с резултат от 1251 точки в същия тест. Това означава, че Apple е пренаписала правилата за съотношението цена-производителност, предлагайки машина с цена започваща от едва 699 долара, но с много по-добър хардуер от тази, чиято цена е три пъти и повече по-висока.

Друг впечатляващ подвиг е, че не само Mac Mini, но и новият MacBook Air с чип М1, постига много по-добри резултати в едноядрения тест – 1678, в сравнение с 1251 на Core i9. Струва си да споменем, че MacBook Air е без вентилатор, но предлага осемядрен чип, който оставя далеч зад себе си най-доброто произведение на Intel. По-ранните резултати показаха, че той е по-мощен и от най-новия 16-инчов MacBook Pro, а вграденият графичен процесор побеждава тези на NVIDIA и AMD.

Едноядреният бенчмарк тест показва, че чипът може да издържи с лекота на натоварвания, а производителността ще получи допълнителен тласък, когато разработчиците оптимизират приложенията си.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес. Някои потребители са имали проблеми със...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This