Изберете страница

Нов патент на Apple описва Face ID и жестови контрол за Mac

Повечето собственици на iPhone X твърдят, че никога вече не искат да се върнат от Face ID към Touch ID и нямат търпение функцията да достигне и до останалите устройства на компанията. Според слуховете, Face ID ще е налична в новите модели iPad Pro още тази година, но нов патент сочи, че технологията ще достигне и до Mac.

Първата заявка за лицево разпознаване за Mac всъщност предшества тази за iPhone X и описва интересен начин, който ще позволи на компютъра да се актиивра автоматично, ако е бил в спящ режим, само когато се доближите до него. Патентът посочва как в този режим машините могат да използват камерата си, за да търсят лица и това ще е най-вероятно функция, добавена към Power Nap, където Mac изпълнява различни дейности на заден план, без да ползва много енергия.

В друг пример се посочва, че компютърът може да използва алгоритъм за откриване на лица и стъпка 92, за да открие образа в дълбочинна карта. Използването на жестове е нещо, което вече сме срещали в по-ранни патенти на компанията за контрол на Mac, свързани с PrimeSense. Този патент обаче е малко по-описателен и показва как езика на тялото може да се използва за целта, въпреки че фокусът му е върху дълбочинните карти и няма достатъчно информация за това какво е намислила компанията по отношеине на жестовете.

Разбира се, както и хиляди други преди него, това е само поредния патент на Apple и нищо не гарантира, че той ще се материализира в реален продукт, но ако се съди по курса, предприет от гиганта за налагане на технологията за лицево разпознаване това може би все пак ще се случи в следващите години.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This