Изберете страница

DisplayMate: iPhone X има най-иновативния и висококачествен дисплей, който някога сме тествали

DisplayMate се изказа изключително положително за дисплея на iPhone X, като похвали технологията на Apple в областта на OLED екрана с по-висока разделителна способност, автоматичното управление на цветовете, производителността, ъгъла на видимост и др.:

„iPhone X има най-иновативния и високопроизводителен дисплей за смартфони, който някога сем тествали“ твърди компанията. „Поздравяваме и Samsung за разработването и производството на изключителния панел като хардуер в iPhone X”.

Всъщност iPhone X има най-висока абсолютна точност на цветовете, най-висока яркост на цял екран за OLED смартфони, най-висока контрастна стойност при околна светлина и най-висок коефициент на контраст, най-ниска отразяваща способност и най-малката вариация на ъгъла на видимост. 5.8 инчовият OLED дисплей на десетия юбилеен модел на Apple има по-висок еквивалент от 19.5:9, 22% по-голям от съотношението 16:9 на предишните модели iPhone и повечето други смартфони. Поради това DisplayMate отбелязва, че той има нова 2.5К по-висока резолюция с 2436х1125 пиксела и плътност от 458 пиксела на инч. Разделителната способност на екрана на iPhone X осигурява „значително по-висока рязкост на изображението“, отколкото може да бъде анализирана от човек с нормално 20/20 зрение при 12 инчово разстояние за гледане. DisplayMate посочва, че сега е „абсолютно безсмислено“ да се увеличава резолюцията на дисплея и плътността на пикселите от тази на iPhone, защото това няма да донесе „визуална полза“ за потребителите.

В резултат на по-големия си размер и Aspect Ratio, iPhone X има нов 2.5К дисплей с висока разделителна способност Full HD+, което е с 32% повече от HDTV, но има и по-малък процент на намаление на яркостта при 30 градусов ъгъл на гледане, в сравнение с LCD дисплеите, което е много важно при гледане когато е поставен на бюро например. Докато течнокристалните дисплеи обикновено получават 55% или повече намаление на видимостта при 30 градусов ъгъл на гледане, то iPhone X регистрира едва 22%, като цветовите вариации при този ъгъл също са сравнително малки.

Десетият юбилеен модел поддържа две стандартни цветови гами – sRGB/Rec.709, използвана за най-актуалното потребителско съдържание и новата широка гама DCI-P3, която може да бъде намерене в 4K Ultra HD телевизорите и миналогодишния модел iPhone 7. DCI-P3 е с 26% по-широка от sRGB/Rec.709, а iPhone X може автоматично да премине към подходящата ццветова гама, спрямо това, което се показва на екрана. Според DisplayMate това води до изображения, които автоматично се визуализират с „правилните цветове, нито свръхнаситени, нито недостатъчно наситени“ и именно заради това той има най-високата абсолютна точност на цветовете, сред всички дисплеи, тествани от компанията до сега.

Повечето смартфони и таблети обикновено осигуряват една или няколко фиксирани цветни гами, докато iPhone X има автоматично управление, което превключва в правилната гама за всяко изображение в широката DCI-P3 с ICC профил и осигурява правилните цветове.

В крайна сметка, след всички тези сложни термини, заключението на специалистите от DisplayMate е, че това, което прави дисплея на iPhone X наистина впечатляващ е т.нар. „Precision Display Calibration”, която трансформира OLED хардуера в „превъзходно точен, висококачествен и великолепен дисплей“.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This