Изберете страница

Оцелели в зловеща катастрофа съдят Apple

Семейство, оцеляло след автомобилна катастрофа, причината за която е това, че водачът е използвал Face Time по време на шофиране, съдят Apple. В документите по делото се твърди, че компанията е патентовала технология за ограничаване на някои от функциите на iPhone по време на движение, но така и не я е приложила в своите устройства.

Делото е заведено в калифорнийски съд, по-рано този месец и се отнася за катастрофа в Тексас, в навечерието на Коледа 2014 година, при която докато шофьорът говорел по своя iPhone 6 Plus, се блъснал в спрял автомобил със скорост над 100 км/ч. Семейството в другата кола е с множество сериозни травми, а петгодишният им син починал.

Всъщност спомената по-горе технология на Apple за ограничаване на основни телефонни функции по време на път, е патентована още през 2008 година, но така и никога не е използвана в iOS. Делото визира възможността катастрофата да е била предотвратена, ако компанията беше приложила в действие своя патент, както и това, че тя не е предупредила ефективно потребителите за опасността от използване на нейните устройства по време на шофиране, след като е имала реална възможност за това.

Релно погледнато, такава опция не съществува в никое устройство на пазара и Apple едва ли е единствената компания, която би могла да бъде обвинена в косвено причиняване на щети и смърт, но какъв ще е изходът от това дело, ще реши съда. Факт е, че всеки шофьор е длъжен да се съобразява със законовите ограничения, независимо от марката телефон, която използва , но защо този така полезен патент не е приложен, няма как да занем.

През ноември тази година, група активисти също настояха за прилагане на технологията, но тогава говорител на Apple отговори, че компанията е силно ангажирана с безопасността на своите потребители, без да дава конкретна информация за плановете й да въведе рестрикциите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This