Изберете страница

Колко дълго ползват смартфоните си потребителите на Android и iOS?

Всеки път, когато Apple представи новия си iPhone, поне един ваш познат, който използва Android преминава на iOS, нали? В действителност обаче, глобално погледнато това впечатление е погрешно, тъй като не всеки сменя телефона си, когато излезе нов модел, независимо дали той е iPhone или Android. Има много фактори, които силно влияят върху цикличността на подмяната и това са различни лизингови схеми, договорите с мобилни оператори и прочие. За това не винаги най-новият iPhone или Android флагман са причина за покупка.

Ако погледнем реално, феновете на Apple всъщност използват своите телефони малко по-дълго, от тези на Android и според данни на Consumer Intelligence Research Partners (CIRP), този цикъл е стабилен през последните три години.

„ Нашият анализ сочи, че средната възраст на iPhone се е увеличила с повече от три месеца за последните три години, докато възрастта на Android смартфоните се е увеличила с по-малко от месеца за този период.“ разказва основателят на компанията Джош Ловиц.

Защо феновете на iPhone изчакват по-дълго?

Важно е да се отбележи, че има някои основни разлики между iPhone и Android смартфоните. Най-съществената може би е, че само Apple произвежда iPhone и компанията се придържа към строг цикъл на ъпгрейд през последните години – пуска нов модел всяка година през септември.

В света на Android има десетки производители, които бълват стотици модели, това прави възможността потребителят да се изкуши с нов апарат много по-голяма, поради новите възможности или просто заради дизайна.

„ Ние идентифицирахме две възможни причини за по-рядката смяна на iPhone – по-плавната промяна във функциите и финансовите планове и възможности.“ разказва Ловиц. „ Само вторият фактор – финансирането, е валиден и за Android смартфоните. Наред с това възможността да се преминава от моделите на един производител към тези на друг, като същевременно потребителите остават в екосистемата на Android, разнообразието от функции, предлагани от различните марки, както и конкуренцията при цените и множеството опции, изглежда водят до по-честа подмяна на използваното устройство.“

Как се отразява това на производителите?

За Apple, компанията която разчита за приблизително 56 % от печалбата си на iPhone, по-късният ъпгрейд разбира се не е плюс. През последните години промяната във външния вид на устройствата е достатъчно малка, а потребителите, които са в очакване на нещо различно се увеличават. Това важи особено много за т.нар. „S” година, когато компанията добавя хардуерни функции в своя телефон, а не променя дизайна му.

От друга страна в света на Android, по-бързите цикли на ъпгрейд създават повече възможности, но и конкуренцията между компаниите е по-интензивна. Сред различните марки, лоялността варира в широки граници.

„ През второто тримесечие на 2013 година, Samsung води по лоялност на потребителите със 77 %, а останалите водещи компании изостават, като LG например е с 39 %, а НТС с 25%.“ споделя Майк Левин, съосновател на CIRP.

За Apple все още не е дошло времето да се тревожи много от по-бавния цикъл на ъпгрейд. Предизвикателството сега е, че дори най-ниският клас Android телефони предлагат редица интересни функции, за които хората са готови да похарчат парите си. Това е нещо, което не може да бъде компенсирано с промяната в цвета, по-бързият процесор и по-добрата камера, които предлага iPhone 7.

Всъщност най-голямата технологична компания в света ще трябва да се постарае много повече следващата година, за да компенсира забавянето в цикъла на подмяна на устройствата и да привлече нови потребители от конкурентния лагер на Android.

Разбира се, ние можем да посочим още един важен фактор, който влияе на времето на използване на един модел iPhone и това е неговото качество и перфектна симбиоза между хардуер и софтуер, които правят дългото му, безпроблемно използване удоволствие за потребителите и те не чувстват нуждата да го сменят още първата година, когато излезе новия модел. Въпреки това обаче, всички с нетърпение очакваме появата на следващия iPhone, който е юбилеен за компанията и тъкмо за него, според спекулациите, тя е предвидила най-много промени, както в дизайна, така и във функционалността. Феновете на Apple винаги са били лоялни към любимата си марка и това е факт, а добрия маркетинг и новите идеи, само ще заздравят доверието им в нея.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This