Изберете страница

11 скрити функции в iOS 11

След като Apple пусна в понеделник първата публична бета версия на iOS 11, много от нетърпеливите фенове на марката побързаха да я инсталират на своите устройства, а някои от тях вече го бяха направили преди това, с версията за разработчици.

iOS 11 разбира се все още не е готова, но е достатъчно стабилна, за преглед и крие някои интересни функции:

 • Вече можете да кореспондирате със Siri писмено, след като изберете опцията в Settings – General – Accessibility – Siri – Type to Siri.
 • Новата организация на известията на заключен екран се нарича Cover Sheet и е почти идентична със старата, като показва последните известия, докато не прекарате пръст нагоре от средата на екрана. Този жест ви позволява да видите по-старите нотификации.
 • Face Time Live Photos: Много приятна нова функция, която повечето хора най-вероятно няма да намерят сами. За да я актииврате, отидете в Settings – Face Time и включете Face Time Live Photos, а след това докато сте във видео разговор, ще можете да заснемете част от него, като докоснете бутона и той ще се превърен в жива снимка.
 • Конвертиране на всичко в PDF файл. Това е нов бутон в листа за споделяне на iOS, маркиран с „PDF“, който позволява конвертирането на уеб страница, снимка и на практика почти всичко в един PDF файл, който може да бъде отбелязан с допълнителна бележка и запазен.
 • Спиране използването на новия формат HEIF. В iOS 11 Apple преминава към използването на нов фотографски формат HEIF, за който твърди, че заема по-малко място, без да прави компромис с качеството, но ако не искате да го използвате, можете просто да изключите опцията от Settings – Camera – Formats като превключите High Efficiency на Most Compatible.
 • Не се притеснявайте когато шофирате, защото iOS 11 има нова функция, която ще ви попречи да използвате телефона си през това време. Това е чудесна идея, но е скрита в настройките и трябва да отворите Settings – Do Not Disturbe – Do Not Disturbe While Driving – Activate и да изберете Manually или When Connected to Car Bluetooth, за да я използвате.
 • Ръкописно въвеждане на имейли. Ако искате да направите своята кореспонденция по-оригинална, вече можете да натиснете някъде в свободното пространство в тялото на съобщението, докато го пишете и просто да докоснете Insert Drawing, което ще ви позволи добавянето на ръкописен текст.
 • Вече имате нова възможност да променяте начина, по който едно приложение се обновява във фонов режим, след като отворите Settings – General – Background App Refresh – Background App Refresh и изберете дали това да се случва винаги, или само когато сте свързани с WiFi мрежа. Така ще можете да запазите батерията си, когато сте в движение.
 • Emergency SOS – придвижете се в Settings – Emergency SOS и активирайте функцията, като въведете контакт за спешна връзка. След това по всяко време, когато докоснете бутона за включване пет пъти, тя ще се задейства и ще уведоми близките ви, че имате проблем. Можете също така и да изберете на екрана да се появява брояч, който забавя активирането, за да се предпазите от случайни съобщения.
 • Вече можете да си запишете бележка, без да се налага да отключвате телефона. Новият контролен център на iOS 11 ви дава директен достъп до Notes.
 • Последната скрита функция, което искаме да ви покажем определено е странна. Ако бутонът за включване на вашия телефон се повреди, тя ще ви позволи да го изключите софтуерно. За да я намерите трябва да отворите Settings – General – Shut Down, която се намира в дъното на списъка. Повторното включване на устройството в подобна ситуация ще стане, след като го включите да се зарежда.

Разбира се няма как да твърдим, че това са единствените изненади, срити дълбоко в настройките на iOS 11. Новата версия на операционната система тепърва ще се развива и може би ще получава още добавки, а ако вие сте открили нещо интересно на този етап, можете да го споделите с нас в коментарите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This