Изберете страница

11 скрити функции в iOS 11

След като Apple пусна в понеделник първата публична бета версия на iOS 11, много от нетърпеливите фенове на марката побързаха да я инсталират на своите устройства, а някои от тях вече го бяха направили преди това, с версията за разработчици.

iOS 11 разбира се все още не е готова, но е достатъчно стабилна, за преглед и крие някои интересни функции:

 • Вече можете да кореспондирате със Siri писмено, след като изберете опцията в Settings – General – Accessibility – Siri – Type to Siri.
 • Новата организация на известията на заключен екран се нарича Cover Sheet и е почти идентична със старата, като показва последните известия, докато не прекарате пръст нагоре от средата на екрана. Този жест ви позволява да видите по-старите нотификации.
 • Face Time Live Photos: Много приятна нова функция, която повечето хора най-вероятно няма да намерят сами. За да я актииврате, отидете в Settings – Face Time и включете Face Time Live Photos, а след това докато сте във видео разговор, ще можете да заснемете част от него, като докоснете бутона и той ще се превърен в жива снимка.
 • Конвертиране на всичко в PDF файл. Това е нов бутон в листа за споделяне на iOS, маркиран с „PDF“, който позволява конвертирането на уеб страница, снимка и на практика почти всичко в един PDF файл, който може да бъде отбелязан с допълнителна бележка и запазен.
 • Спиране използването на новия формат HEIF. В iOS 11 Apple преминава към използването на нов фотографски формат HEIF, за който твърди, че заема по-малко място, без да прави компромис с качеството, но ако не искате да го използвате, можете просто да изключите опцията от Settings – Camera – Formats като превключите High Efficiency на Most Compatible.
 • Не се притеснявайте когато шофирате, защото iOS 11 има нова функция, която ще ви попречи да използвате телефона си през това време. Това е чудесна идея, но е скрита в настройките и трябва да отворите Settings – Do Not Disturbe – Do Not Disturbe While Driving – Activate и да изберете Manually или When Connected to Car Bluetooth, за да я използвате.
 • Ръкописно въвеждане на имейли. Ако искате да направите своята кореспонденция по-оригинална, вече можете да натиснете някъде в свободното пространство в тялото на съобщението, докато го пишете и просто да докоснете Insert Drawing, което ще ви позволи добавянето на ръкописен текст.
 • Вече имате нова възможност да променяте начина, по който едно приложение се обновява във фонов режим, след като отворите Settings – General – Background App Refresh – Background App Refresh и изберете дали това да се случва винаги, или само когато сте свързани с WiFi мрежа. Така ще можете да запазите батерията си, когато сте в движение.
 • Emergency SOS – придвижете се в Settings – Emergency SOS и активирайте функцията, като въведете контакт за спешна връзка. След това по всяко време, когато докоснете бутона за включване пет пъти, тя ще се задейства и ще уведоми близките ви, че имате проблем. Можете също така и да изберете на екрана да се появява брояч, който забавя активирането, за да се предпазите от случайни съобщения.
 • Вече можете да си запишете бележка, без да се налага да отключвате телефона. Новият контролен център на iOS 11 ви дава директен достъп до Notes.
 • Последната скрита функция, което искаме да ви покажем определено е странна. Ако бутонът за включване на вашия телефон се повреди, тя ще ви позволи да го изключите софтуерно. За да я намерите трябва да отворите Settings – General – Shut Down, която се намира в дъното на списъка. Повторното включване на устройството в подобна ситуация ще стане, след като го включите да се зарежда.

Разбира се няма как да твърдим, че това са единствените изненади, срити дълбоко в настройките на iOS 11. Новата версия на операционната система тепърва ще се развива и може би ще получава още добавки, а ако вие сте открили нещо интересно на този етап, можете да го споделите с нас в коментарите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This